Bredase wijk Boeimeer loopt voorop met buurt-app

BREDA - Een app om samen de veiligheid in de buurt in de gaten te houden. Maar ook om spullen te verkopen of te overleggen over een buurtbarbecue. In Amerika is de app NextDoor al jaren een daverend succes. Dinsdag werd deze app officieel gelanceerd in Nederland. Maar in veel Brabantse wijken is hij al in gebruik. De Bredase buurt Boeimeer loopt zelfs kilometers voorop.
Drie jaar geleden was Thijs Willems uit Breda op zoek naar een sociaal netwerk, speciaal voor zijn wijk Boeimeer. Al snel kwam hij uit bij de Amerikaanse app NextDoor, die toen ook in de VS nog in de kinderschoenen stond.

'Elke dag nieuwe leden'
"Maar toen was dat nog niet mogelijk", vertelt Willems. "Een paar maanden geleden kreeg ik een mailtje met de vraag of we nog steeds interesse hadden."

Willems zei onmiddellijk 'ja' en sindsdien groeide het NextDoor-netwerk in Boeimeer als kool. Inmiddels zijn ruim 800 inwoners van de buurt lid, dat is bijna een kwart van het totaal aantal inwoners. "En er komen nog steeds elke dag nieuwe leden bij," vult Willems aan.

Pilot-land voor Europa
In de VS is inmiddels bijna de helft van alle wijken aangesloten op NextDoor. Het bedrijf heeft Nederland gekozen als pilot-land om de app ook in Europa van de grond te krijgen. Dinsdag was de officiële lancering in Nederland en kunnen inwoners van alle wijken gratis zo'n buurt-netwerk aanmaken.

Volgens Willems is het in Boeimeer vooral begonnen om de veiligheid in de wijk te verbeteren. "Met waarschuwingen als 'pas op, er is een inbreker actief'. Of vragen als 'mijn fiets is gestolen, heeft iemand iets gezien?' Maar inmiddels wordt er gesproken over allerlei evenementen en worden verschillende diensten en goederen, al dan niet gratis, aangeboden via NextDoor."
Meer over dit onderwerp:
nextdoor apps buurten wijken breda boeimeer