Anderhalf jaar cel voor Tilburgse jihadronselaar Salim S.

18 februari 2016 om 13:50 • Aangepast 21 november 2020 om 12:38
nl
De 31-jarige jihadronselaar Salim S. uit Tilburg is donderdag veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Er was twee jaar cel tegen hem geëist.
Profielfoto van Marielle Bijlmakers / Willem-Jan Joachems
Geschreven door
Marielle Bijlmakers / Willem-Jan Joachems

S. werd door de rechtbank in Breda schuldig bevonden aan het ronselen van jonge asielzoekers voor terreurgroep Islamitische Staat, witwassen en uitkeringsfraude. Hij zit sinds maart vorig jaar vast.[Tweet:body:https://twitter.com/willemjanjo/status/700287073903865856] S. sprak met drie jonge asielzoekers over IS en het leren van de Arabische taal. Volgens de rechter is bewezen dat hij ze zeker drie keer opzocht in de opvangcentra De Bocht en Kompaan in Tilburg om met hen te praten. De ronselaar vroeg ze of ze naar Syrië of Irak wilden gaan voor de jihad.
Vermoorden "ISIS is een goede zaak. Kom maar met me mee. We gaan Amerikanen vermoorden", zou de ronselaar hebben gezegd. Een van vluchtelingen verklaarde later bij de politie bang te zijn voor de ronselaar, omdat hij juist gevlucht was voor het oorlogsgeweld.
De rechtbank tilde daar zwaar aan en benadrukte dat IS zich schuldig maakt aan mensenrechtenschendingen en terroristische misdrijven. 'Het benaderen van kwetsbare jongeren is een laakbaar feit, te meer omdat het iemand is die gevlucht is uit die streek', zei de rechtbankvoorzitter donderdagmiddag.
Opgepakt De politie kwam de ronselaar niet meteen op het spoor. Na een paar tips verzamelde de politie camerabeelden en kon ze een signalement samenstellen. Al snel werd S. in Tilburg gespot op een rode fiets en kon hij worden opgepakt.
Volgens justitie had S. beelden in zijn bezit van mensen die knielen vlak voor ze worden onthoofd. Hij had ook tientallen simkaarten, twee mobiele telefoons en een paar tablets.
Witwassen S. was al eerder opgepakt. In mei 2014 liep hij tegen de lamp op Schiphol Tijdens een controle bleek hij 89 briefjes van 500 euro bij zich te hebben en 193 briefjes van honderd euro. Het ging in totaal om 68.000 euro. Daarvoor zat hij al korte tijd vast. Dat geld moet je volgens politie en justitie in het licht zien van de ronselpraktijken. Van een klein deel van dit geld kon hij uitleggen waar het vandaan kwam. Het grootste deel bestempelt ook de rechter als crimineel geld en is hij daarom kwijt.
Verder werd de Tilburger schuldig verklaard aan uitkeringsfraude in Tilburg.
Geestelijke problemen Tijdens de aanloop naar het proces kwam al naar voren dat de verdachte emotioneel was, in de war en zelfs psychotisch. In een TBS-kliniek is geprobeerd te achterhalen of hij iets mankeert maar dat is mislukt. Volgens de rechtbank liet hij niet het achterste van zijn tong zien.
De man heeft bijna zijn hele celstraf al in voorarrest uitgezeten, deels in de strenge 'terroristen-afdeling' in Vught. Door de terreurverdenkingen is hij zijn Nederlanderschap met terugwerkende kracht, kwijtgeraakt en dus ook zijn paspoort. In zulke gevallen is de kans groot dat de Staat der Nederlanden hem als ongewenst vreemdeling ziet, opsluit en uiteindelijk het land uit zet, naar zijn geboorteland Somalië.
Hoe de verdachte en zijn advocaat op de uitspraak hebben gereageerd, is niet bekend. Ze waren allebei niet bij de uitspraak aanwezig. Ze kunnen nog in beroep gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.