Helmonders mogen nooit meer zeuren want hun verkeerslichten staan het kortst op rood

HELMOND - Almelo is door cabaretier Herman Finkers ooit op de kaart gezet met de opmerking: "In Almelo is altijd iets te doen. De ene keer staat het verkeerslicht op rood, de andere keer op groen". Maar de enige echte Verkeerslichtenstad 2016 is Helmond. Dat is woensdag bekend gemaakt tijdens de Studiedag Verkeerslichten.
De citymarketeers van de Nederlandse steden storten zich voortdurend in races om prijzen. De groenste stad, de meest gastvrije stad, het leukste winkelcentrum, fietsstad. Het aantal te winnen prijzen is oneindig.

Helmond werd nu eerste in de strijd om Verkeerslichtenstad. Er waren drie kandidaten. Behalve Helmond waren dat de hele provincie Zuid-Holland en de stad die meedingt naar elke prijs, Den Bosch.

Wat is het criterium? De organisatie: "Met de verkiezing eert het vakgebied de stad of regio die beschikt over het beste areaal verkeerslichten".

Wachttijden zijn opvallend laag
In rond Hollands betekent het dat Helmond z'n verkeerslichten zo heeft afgesteld dat in de spits de wachttijden voor auto's en het langzame verkeer opvallend laag zijn.

Hoewel het soms uren lijkt, zitten automobilisten zich in Helmond slechts gemiddeld 16,3 seconden op te winden over een rood licht. Het langzame verkeer moet in Helmond gemiddeld 19,5 seconden wachten. "De basis is dus in orde", aldus de organisatie over het verkeerslichtenbeleid van Helmond.


Voorhoederol nieuwe autotechnieken
In Helmond is de automotive campus waar allerlei slimme technieken worden bedacht om het autorijden aangenamer te maken. Veel nieuwe technieken worden in Helmond en omgeving uitgeprobeerd.

Die stad heeft een voorhoederol op zich genomen als het om verkeerstechniek gaat. Dat heeft ook meegeteld in het behalen van de titel Verkeerslichtenstad 2016.

Misschien dat Herman Finkers in Helmond maar eens moet kijken wat daar allemaal te doen is. Aanrader, Herman.