Geen azc in Heesch, gemeenteraad wil wel meer statushouders opvangen

HEESCH - Er komt geen azc in Heesch. Wel wil de gemeenteraad dat er extra statushouders worden opgevangen in de gemeente, anderhalf tot twee keer zoveel als wettelijk verplicht. Dat was de conclusie donderdagavond van de raadsvergadering in Bernheze.
Buiten de raadszaal bleef het rustig donderdagavond. Enkele tientallen demonstranten verzamelden zich bij het plein voor het gemeentehuis, net als veel politie. Drie mensen werden opgepakt.

Het was voor de raadsvergadering al duidelijk dat de meeste raadsleden niets zagen in het plan om in Heesch een azc te vestigen voor vijfhonderd vluchtelingen voor tien jaar.

Extra statushouders
SP, CDA, D66, VVD en Lokaal, samen een ruime meerderheid in de gemeenteraad, willen in plaats daarvan extra statushouders opvangen.

Dat zijn vluchtelingen die al een verblijfsvergunning hebben gekregen. De gemeenteraad wil dat er extra (tijdelijke) woningen worden gebouwd om deze statushouders op te vangen.


Tweespalt in Heesch
“Nog nooit hield een voorstel onze gemeente zo in de greep”, zei burgemeester Marieke Moorman aan het begin van de raadsvergadering. “De gemoederen liepen hoog op. Het voorstel voor een azc heeft gezorgd voor een tweespalt in het dorp. Dat doet me vreselijk veel pijn.”


Legitimatie en gebiedsverbod
De vergadering was opnieuw omgeven met veiligheidsmaatregelen. Vijf demonstranten hebben een gebiedsverbod opgelegd gekregen.

Wie zich niet van tevoren had aangemeld en zich niet kon legitimeren kwam het gemeentehuis niet in. In het naastgelegen cultureel centrum De Pas stond een groot scherm, waar mensen het verloop van de vergadering konden volgen. Ook daar was veel beveiliging.


Omstreden
De komst van een groot azc in Heesch is op z'n zachtst gezegd omstreden. Het asielzoekerscentrum zou zijn gekomen op een stuk grond aan de Ruitersweg-West.

Volg verslaggevers @TwanSpierts en @renevanhoof