‘Brabantse Bilderberg’: Brabant moet beter samenwerken met andere regio’s in de EU

DEN BOSCH - Europese regio's werken niet goed genoeg samen om de economie te behouden en te versterken. Voor Brabant valt als regio op die manier nog veel te halen, bleek tijdens de derde Cobbenhagen Summit vrijdagavond.

Denkers, ondernemers en overheden verenigen zich één keer per jaar om te praten over de toekomst van Brabant. "De honderd belangrijkste beslissers van de provincie zitten hier dan aan tafel", legt professor Sylvester Eijffinger uit.

Hij bedacht de 'Brabantse Bilderberg' een aantal jaar geleden en zat ook vrijdagavond in het Noordbrabants Museum de derde bijeenkomst voor.

Samenwerken
De rol van de regio in Europa stond centraal. Die regio's werken niet goed genoeg samen, meent Belgische minister Kris Peeters van Werk, Economie en Consumenten. De problemen waar de Europese Unie nu voor staat, kunnen beter door regio's worden opgelost dan door staten. "Als regio's beter samenwerken met de EU, voelt de EU voor burgers ook dichterbij."

De honderd 'beslissers' van Brabant maakten na drie jaar Cobbenhagen Summit de balans op. Op gebieden als landbouw, voedsel, transport, energie en milieu is veel mogelijk gemaakt. De zelfrijdende auto's in Helmond, het Brabants energieakkoord en er is stevige lobby gevoerd om verkeersproblemen op te lossen.

'Zonder hulp Den Haag'
"Ik ben wel trots, maar dat is niet genoeg. Die trein moet in beweging blijven", evalueert Eijffinger het afgelopen jaar. "De Cobbenhagen Summit is ook niet vrijblijvend. Alles wat we doen, wordt gerapporteerd."

Commissaris van de koning Wim van de Donk hoopt dat de denkers en doeners van de provincie een voorbeeld vinden in de verbeeldingskracht van schilder Jeroen Bosch. "Zonder hulp van Den Haag."
Deel dit artikel: