Mogelijk fouten gemaakt bij strafzaken zware criminelen in Brabant, onderzoek moet dit uitwijzen

EINDHOVEN - Justitie onderzoekt of er mogelijk fouten zijn gemaakt in de zaken die door de geschorste officier van justitie Lucas van Delft zijn geleid. Tegen Van Delft loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek.
Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten van Justitie die in handen zijn van Omroep Brabant. Daarin staat dat 'de geestelijke toestand van Van Delft van invloed kan zijn geweest op de door hem genomen beslissingen'.

In opspraak
Van Delft kwam onlangs in opspraak, omdat hij onder valse naam melding deed dat criminelen hem misschien om het leven wilden brengen. Hierdoor maakte hij zich schuldig aan ambtsdwang, oftewel het in gebreke blijven in het uitoefenen van zijn werk. Er loopt hiernaar momenteel een strafrechtelijk onderzoek.

De officier van justitie gaf toe dat het werk hem te veel werd. Na een bomaanslag in Breda zag hij 'brokken vlees' op de grond liggen. Hij bedacht dat hij ook zo zou kunnen eindigen, waarna hij onder een andere naam melding van bedreiging deed. Daar had hij later spijt van, zei zijn advocaat.

Bekende zaken
Van Delft was niet de minste officier van onze provincie. Tenminste acht jaar lang was hij belast met de bestrijding van de zware georganiseerde misdaad in Brabant. Zoals de moord op Rudi Schouten in Breda. Maar ook de koelbloedige grensmoordzaak en een mishandeling door een Satudarah-lid.

Daarnaast was de crimefighter betrokken bij de vervolging van de Tilburgse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven, die vorig jaar in Thailand werd veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar. Van Laarhoven is in beroep gegaan.

LEES OOK: The Grass Company-oprichter Johan van Laarhoven doet aangifte tegen geschorste officier van justitie