‘Ik ben erin geluisd', veroordeelde agent deed aangifte tegen omstreden officier Lucas van Delft

22 februari 2016 om 09:31
nl
De Tilburgse politieagent Suat Yenice heeft vorig jaar aangifte gedaan tegen de geschorste officier van justitie Lucas van Delft wegens het manipuleren van een strafrechtelijk onderzoek. Yenice zegt dat hij onterecht is veroordeeld in een corruptiezaak en beschuldigt de Bredase crimefighter onder meer van meineed, beïnvloeding van getuigen en smaad.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

“Er is alles aan gedaan om het onderzoek tegen mij kloppend te maken”, zegt de voormalig politieman in gesprek met de Volkskrant.
In december 2013 werd de 52-jarige Yenice veroordeeld tot één jaar cel. Hij zou vertrouwelijke informatie hebben gelekt aan drugsleverancier Yusuf A. Deze zaak zou te maken hebben met de ernstige bedreigingen aan het adres van de toenmalige burgemeester Fons Jacobs van Helmond die wekenlang moest onderduiken.
'Ik moest worden gepakt'Volgens Yenice hebben Van Delft en de rechercheurs tijdens het opsporingsonderzoek onrechtmatige methoden tegen hem gebruikt. “Ik moest hoe dan ook worden gepakt”, zegt hij tegen de krant. “Alle zogenaamde bewijsmateriaal is opgeplust, enkel en alleen om mij te kunnen slopen.”
Het strafrechtelijk onderzoek had grote gevolgen voor Yenice. Hij werd op staande voet ontslagen en verloor zijn reputatie. In maart 2015 deed hij al aangifte tegen Van Delft, maar die is tot op heden niet in behandeling genomen door het Openbaar Ministerie.
ZIE OOK: Omstreden officier Lucas van Delft 'ontving wel degelijk doodsbedreigingen'
Onderzoek justitieVolgens advocaat Mariëlle van Essen, die Yenice bijstaat, roept de schorsing van Van Delft vragen op. “Wat heeft hij allemaal nog meer gedaan? Kennelijk is hij bereid dit soort dingen te doen, dus waarom zou hij in andere zaken niet óók over een grens kunnen gaan?”, vraagt de raadsman zich af.
Op het moment onderzoekt het Openbaar Ministerie of er mogelijk fouten zijn gemaakt in de zaken die door Van Delft zijn geleid. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten van justitie die in handen zijn van Omroep Brabant. Daarin staat dat 'de geestelijke toestand van Van Delft van invloed kan zijn geweest op de door hem genomen beslissingen'.
In opspraakVan Delft kwam onlangs in opspraak, omdat hij onder valse naam melding deed dat criminelen hem misschien om het leven wilden brengen. Hierdoor maakte hij zich schuldig aan ambtsdwang, oftewel het in gebreke blijven in het uitoefenen van zijn werk. Er loopt hiernaar momenteel een strafrechtelijk onderzoek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.