Wings for Aid: Drones uit Eindhoven droppen hulpgoederen in rampgebieden

EINDHOVEN - Wings for Aid. Zo heet het concept dat Barry Koperberg uit Eindhoven bedacht om in rampgebieden hulpgoederen te droppen. Dat gebeurt met zogeheten cargodrones. Koperberg ontwikkelt de drone samen met Eric van Dorst van designbureau VanBerlo.

In het tv-programma Booming Brabant is een reportage over Wings for Aid te zien. De cargodrones vliegen zelfstandig en zijn op afstand te volgen via een gps-signaal. Ze worden in de toekomst ingezet om de laatste honderd tot honderdvijftig kilometer in een rampgebied te overbruggen. Per cargodrone kan straks zo’n 100 kilo aan hulpgoederen worden vervoerd.
 
Overbruggen
Koperberg: “Bij een aardbeving zoals bijvoorbeeld in Nepal komen vanuit vijf plekken in de wereld hulpgoederen naar Nepal. Dat gaat met vliegtuigen, boten en trucks. In het laatste gedeelte naar het rampgebied is het vaak moeilijk om de goederen te vervoeren. Met de drones kunnen de ‘laatste miles’  worden overbrugt om hulpgoederen in het gebied te droppen. Een pakket van twintig kilo is al voldoende om veertig mensen aan de eerste levensbehoeften te helpen.”
 
Het idee van de cargodrone werd onlangs in München bekroond met een iF Public Value Design Award. Deze award is bestemd voor projecten met sociale relevantie en publieke waarde.
 
Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.
Deel dit artikel: