Studenten Fontys bouwen binnen zes weken robot en nemen deel aan wedstrijd in New York

EINDHOVEN - ‘Ach, het is maar een spelletje’, zul je niet snel horen uit de mond van Ron Visser. Voor de student mechatronica aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven is een spelletje altijd menens. Of het nu een potje mens-erger-je-niet is of een wedstrijd met een zelfgebouwde robots.
De dagen 11,12 en 13 maart zijn met rood omcirkeld in de agenda van Ron Visser. Dan staat in New York een internationaal kampioenschap voor zelfgebouwde robots op het programma. Ongeveer 4500 teams nemen deel aan deze wedstrijd.
 
“De grootste uitdaging is nog om binnen zes weken een robot te bouwen. We krijgen vooraf de beschrijving First Stronghold, het spel waar het kampioenschap dit jaar om draait”, zegt Visser, oprichter van Team Rembrandts, in het programma Booming Brabant. De teams gaan met elkaar de strijd aan.

 
Op 9 januari viel de beschrijving van het spel First Stronghold op de mat. Visser: “We analyseren eerst uitgebreid het spel. Vervolgens verzinnen we een strategie waarmee we denken te kunnen winnen. Als laatste brainstormen over de ‘skills’ en de vormgeving van onze robot. In totaal hebben we maar zes weken om de robot te bouwen en te testen op een nagebouwde versie van het spel.”
 
Stevige discussies
Ongeveer 60 tot 70 studenten werken mee aan de totstandkoming van de robot. “Natuurlijk hebben we af en toe stevige discussies over de uitvoering, maar uiteindelijk komt er een compromis uit”, beschrijft Visser de onderlinge samenwerking. Op het toernooi in New York kan team Rembrandts zich bovendien plaatsen voor de wereldkampioenschappen.
 
Hoe schat Visser de kansen voor zijn team in? “We hebben het spel nagebouwd op ware grootte en onlangs gespeeld tegen een paar andere teams. Ik denk dat we de juiste strategie hebben gekozen”, zegt de teamcaptain met een veelzeggende glimlach.
 
Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.