Kroegbaas Hollandsch Koffiehuis in Breda opgepakt, harde kern NAC wil gaan demonstreren

BREDA - De politie heeft donderdagavond een controle uitgevoerd in Café Het Hollandsch Koffiehuis aan de Haagweg in Breda. Kroegbaas John Bogers is daarbij gearresteerd, omdat hij agenten zou hebben beledigd. Hij moest de nacht in een politiecel doorbrengen en is vrijdag weer vrijgelaten. Het Hollandsch Koffiehuis werd in januari nog voor een maand gesloten vanwege regelmatige overlast door NAC-fans. Die zijn het zat en gaan vrijdagavond demonstreren.

Het rommelt al een tijdje rondom Café Het Hollandsch Koffiehuis aan de Haagweg in Breda, Op last van burgemeester Depla van Breda ging de kroeg op 5 januari voor een maand op slot. Bezoekers van de kroeg, en dan met name supporters van de harde kern van voetbalclub NAC, zouden met regelmaat voor overlast zorgen.

'Het is gewoon pesten'
Donderdagavond bracht de politie opnieuw een bezoek aan de kroeg. Een algemene controle om te kijken of al het papierwerk in orde is. Iets wat vaker voorkomt.

"Ze komen bijna wekelijks", zegt medewerkster Tanja, die haar achternaam niet wil prijsgeven. "Ze komen wanneer ze willen en controleren dan de papieren. Gisteren stonden er weer binnen 'no time' veel agenten. De papieren waren in orde, maar John werd meegenomen. Ja, omdat hij ruzie kreeg met de agenten. Het is gewoon pesten."

Vuurwerk en glaswerk
Een grote groep NAC-fans kijkt in Het Hollandsch Koffiehuis vaak de uitwedstrijden van hun club. De gemeente Breda vindt dat zij daarbij voor overlast zorgen in de buurt en de openbare orde verstoren. Er wordt bijvoorbeeld vuurwerk afgestoken en er ligt glaswerk op straat.

De harde kern van NAC zegt dat het allemaal wel meevalt en vindt dat de gemeente Breda met de inval en de arrestatie van de eigenaar donderdagavond er alleen maar op uit is om het café te sluiten.

"Ze zijn aan het zoeken", zegt een vertegenwoordiger van de harde kern van de Bredase voetbalclub. "Ze moeten hem met rust laten en niet elke keer zeuren om niets. Hij doet niets verkeerd, waar moeten wij dan heen om voetbal te kijken? Er zijn inderdaad klachten, maar ze verzinnen ze ook. Zo zouden veertig man tegen de friettent hebben staan pissen, maar dat is niet waar."

Demonstratie
De voetbalsupporters vinden het daarom tijd voor actie. Ze gaan vrijdagavond om acht uur, NAC speelt dan de uitwedstrijd in Venlo tegen VVV, op het plein voor Het Hollandsch Koffiehuis demonstreren. Ze willen dat eigenaar John Bogers met rust gelaten wordt door de gemeente Breda.

"Ons idee is dat ze de boel gewoon willen sluiten omdat wij, de harde kern, er komen. "Als we naar de binnenstad gaan, is het toch hetzelfde? Wij zijn soms met honderd tot honderdvijftig man en het café is klein. Sommigen gaan dan buiten staan om een sigaretje te roken. En ja, het stoepje is klein. Maar wij doen verder niks verkeerd."

"Bovendien", vervolgt de vertegenwoordiger van de voetbalfans. "Hebben wij zelf al maatregelen genomen om de overlast tegen te gaan. Zo staan er twee jongens van ons aan de deur die bierflessen overgieten in plastic bekers."
Deel dit artikel: