Video

Hoera, een lammetje! Verslaggever maakt geboorte van dichtbij mee op eerste officiële lentedag

1 maart 2016 om 09:24 • Aangepast 21 november 2020 om 12:19
nl
Je zou het niet zeggen als je de deur uitstapt en een dikke laag ijs op de autoruit aantreft, maar dinsdag is de meteorologische lente begonnen. In de Schaapskooi in Schijndel houdt de natuur zich keurig aan het nieuwe seizoen, want daar zijn al vijftig lammetjes geboren. En onze verslaggever maakte dinsdagmorgen zelfs hoogstpersoonlijk een bevalling mee.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

Verslaggever René van Hoof verbaast zich erover hoe voorspoedig de geboorte van het lammetje verliep. "Het ging echt razendsnel. De boerin had kort daarvoor nog gekeken bij het moederschaap en toen was er nog niks aan de hand. Nu komen we terug en hup, daar is-ie: een zwart lammetje."

Wachten op privacy instellingen...

Vlies weghalenNa de geboorte is het zaak zo snel mogelijk het vlies van de bek van het lammetje te halen, anders stikt het diertje. Moeder doet de rest en likt het lam helemaal schoon.
Wel wordt nog even gecontroleerd of er misschien nog een tweede lammetje onderweg is. "Dat is redelijk normaal bij schapen, een tweeling of drieling. Als we voelen dat er nog één in zit, dan trekken we die eruit", zegt de boerin.
De winterse kou is geen probleem voor de lammetjes, ze hebben een dikke vacht en kunnen een temperatuur onder nul goed hebben.
Dag en nacht bivakkerenAl dat prille geboortegeluk, ze hebben het er maar druk neer bij de de Schaapskooi. Er worden nog zo'n zestig nieuwe lammetjes verwacht.
Twee stagiaires van een dierenverzorgingsopleiding in Kampen bivakkeren daarom dag en nacht op de boerderij om alle bevallingen bij te wonen.
Ze controleren regelmatig of alles goed verloopt, ook in het holst van de nacht. Dat betekent weinig slaap, want zo komen ze niet aan schaapjes tellen toe.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.