Man uit Waalre (95) krijgt 8800 euro schadevergoeding van Japan na overleven atoombom

3 maart 2016 om 22:44
nl
Japan betaalt een schadevergoeding aan de 95-jarige Dick Büchel van Steenbergen uit Waalre omdat hij in Nagasaki was toen daar in 1945 de atoombom ontplofte. Hij krijgt een bedrag van omgerekend 8800 euro, ter compensatie van geleden lichamelijke en geestelijke schade. Dat meldt de NOS donderdag.
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

De KNIL-militair was in 1942 in Bandoeng op het Indonesische eiland Java krijgsgevangen gemaakt. Na een helletocht over zee stelden de Japanners hem te werk op de scheepswerf van Mitsubishi in Nagasaki.
De atoombom Fat Man ontplofte in de ochtend van 9 augustus 1945 op slechts 1700 meter afstand van zijn krijgsgevangenenkamp Fukuoka 14.
'Ik ben gered door die bom'Hij zag het vliegtuig aankomen en zocht beschutting in de fabriekshal waarin hij te werk was gesteld. Daardoor wist hij de ontploffing te overleven.
Hij staat nog altijd achter het gebruik van het massavernietigingswapen door de Amerikanen. "Ik ben gered door die bom."
Büchel van Steenbergen werd in 2014 door de stad Nagasaki officieel erkend als slachtoffer van de atoombom, hibakusha in het Japans. Om een schadevergoeding van de staat te krijgen moest hij eerst nog een rechtszaak in Japan voeren, weet de NOS.
Meer buitenlandersDe kranige Waalrenaar was niet het enige buitenlandse slachtoffer dat een schadevergoeding kreeg. Veel Koreanen gingen hem voor. Ook zij deden dat door een rechtszaak aan te spannen.
Er is naast Büchel van Steenbergen nog een Nederlandse overlevende. Die wil uit principe geen rechtszaak voeren voor een schadevergoeding. Hij vindt dat Japan uit eigen beweging moet betalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.