Boeren boos over fosfaatrechten: 'Bij de huidige melkprijzen is koeien inleveren niet te doen'

DIESSEN - Melkveehouder Rick Lagendijk uit Diessen was juist van plan uit te breiden. Meer koeien, in zijn moderne bedrijf. Maar nieuwe regels uit Den Haag dreigen daar een stokje voor te steken. Door een 'fosfaatquotum' moet hij straks juist met zo'n twintig minder koeien verder. Rick, die de vierde generatie van boeren is op het familiebedrijf is daar boos over. Hij zegt dat hij mileuvriendelijk werkt en de koeienpoep niet schadelijk is voor het grondwater.

Henk Antonissen uit Leende, adviseur van veel boeren, trekt daarom met een groepje melkveehouders naar Den Haag. Daar gaan ze handtekeningen aanbieden want ze vinden dit toch wel van de gekke.

'Koeien inleveren'
De overheid heeft namelijk een plan bedacht om al die poep onder controle te krijgen. Er komt een fosfaatrechtensysteem.

"De boeren moeten nu vier tot acht procent koeien inleveren. Dat is met de huidige melkprijzen niet te doen. Dit gaat ten koste van onze concurrentiepositie in Europa omdat we nu dure fosfaatrechten moeten gaan kopen", zegt Antonissen.
Deel dit artikel: