Halal zwemmen voor moslima's van start in Bredaas zwembad

BREDA - Een pas opgerichte stichting in Breda gaat halal zwemavonden organiseren voor moslima's. De eerste zwemavond vindt plaats op 26 maart in zwembad Sonsbeeck in Breda. De kersverse stichting wordt gesponsord door Khalida Al Sayer uit Koeweit en richt zich in eerste instantie op activiteiten voor moslima's. In een later stadium wil de stichting Halal Zwemmen ook activiteiten gaan ontplooien voor het andere geslacht.
Woordvoerster Amal van Halal Zwemmen begrijpt de verwarring over halal zwemmen. "Niet-moslims denken dat halal alleen met eten heeft te maken, maar dat is niet zo. Halal zwemmen betekent dat er door de dames gezwommen kan worden op een manier die voor moslima's is toegestaan. Het is een algemene islamitische term waarmee wordt aangegeven wat toegestaan is voor moslims en niet in strijd is met haram, het tegenovergestelde van halal."

Gebedsruimte
Het zwemfestijn op 26 maart in zwembad Sonsbeeck is bedoeld om moslima's uit hun isolement te halen. "Ook zij hebben behoefte om te sporten en elkaar te ontmoeten. Wij bieden de mogelijkheid, maar ook de privacy, om dat te kunnen doen." Voor de zwemavond zullen wel de ramen van het zwembad worden geblindeerd om de privacy van de dames te kunnen waarborgen. Ook wordt er een gebedsruimte ingericht.

Woordvoerster Amal van de stichting Halal Zwemmen: "De reacties op het initiatief zijn positief en het aantal aanmeldingen voor de zwemavond loopt ook goed. Ze weet dat er in het verleden, ook in Breda, al speciale zwemuurtjes zijn geweest voor moslima. Maar het nieuwe aan dit initiatief is dat het gaat om een particuliere stichting die dit meer wil gaan organiseren."