Thomas van der V. tien jaar in cel voor doodsteken Joeri Edelijn

DEN BOSCH - De 25-jarige Thomas van der V. uit Uden moet tien jaar de cel in voor het doodsteken van Joeri Edelijn uit Oss. Dat bepaalde de rechter in Den Bosch donderdag. De 27-jarige Edelijn werd op 10 mei vorig jaar neergestoken tijdens het uitgaan op de Markt in Uden. Een week later werd Van der V. samen met nog een medeverdachte gearresteerd. De medeverdachte moet acht maanden de cel in.
Beide verdachten waren donderdag niet aanwezig in de rechtbank. De moeder van Edelijn vertrok met tranen in haar ogen uit de zaal toen ze de straffen hoorde.


De rechter rekent het Van der V. zwaar aan dat hij nooit heeft verteld waar de ruzie over ging. Voor de nabestaanden zal het altijd gissen blijven naar het antwoord op die vraag.

Straf lager dan eis
Justitie eiste twee weken geleden dat de Van der V. twaalf jaar de cel in zou moeten. Justitie zag toen al in dat het aan hoge kant was, maar kwam tot deze eis mede door het uitgebreide strafblad van beide verdachten. Ook de grote impact die de dood van Edelijn op de gemeenschap had, woog mee in de eis van justitie.

De dood van Joeri Edelijn bracht een schok teweeg. Hij was populair vanwege zijn vriendelijke en behulpzame karakter. Op de plaats van de steekpartij ontstond in de dagen daarna een zee van bloemen.


'Veel drank en drugs'
De hoofdverdachte verklaarde twee weken geleden in de rechtbank dat hij een black-out kreeg tijdens de bewuste nacht. "Na veel drank en drugs is het uit de hand gelopen en heb ik een beweging gemaakt."

De tweede verdachte, een 24-jarige man uit Erp, wordt verdacht van openlijke geweldpleging en drugsbezit. Hij moet acht maanden in de gevangenis zitten.Tegen hem werd eerder twee jaar geëist.

Botsing
Het is lang onduidelijk geweest wat de oorzaak van de steekpartij is geweest. Tijdens één van de laatste regiezittingen in de rechtbank werd duidelijk dat Edelijn en de verdachte Udenaar in het uitgaansleven tegen elkaar waren gebotst waarna er een vechtpartij met dodelijke afloop ontstond.

De Udenaar zegt dat Edelijn als eerste uithaalde, waarop de verdachte met een mes stak. Het Openbaar Ministerie gelooft dat niet.

Verklaringen
De vriendin en de moeder van Edelijn maakten indruk met hun verklaringen tijdens de zaak. Zo zei de vriendin van Edelijn dat zij in een zwart gat is gevallen sinds de dood van haar vriend.

Volgens diverse getuigen wilde de hoofdverdachte na de fatale steekpartij vluchten naar het buitenland. Later wilde hij de schuld in de schoenen schuiven van de andere verdachte, maar de Udenaar ontkent dit met klem.

Stille tocht
Er werd een stille tocht georganiseerd waar duizend mensen aan meededen. Een bloemist hield een inzamelingsactie om de tuin die Joeri Edelijn en zijn vriendin aanlegden bij hun nieuwe huis, af te maken.
Meer over dit onderwerp:
joeri edelijn moorden rechtszaken uden oss