Eindhoven in de Europese top tien voor hightech-regio’s? Niet dus …

EINDHOVEN - De wereldwijde lofuitingen voor (delen van) de Brabantse economie kunnen niet op. Van de slimste regio tot en met de meest inventieve stad. Niet voor niets schuiven we onze sectoren hightech, landbouw en voedsel graag naar voren. Maar scoort Brabant op deze vlakken eigenlijk wel zo goed?
Otto Raspe van het Planbureau voor de Leefomgeving: “Hangt er vanaf welke indicatoren je neemt om de sectoren en regio's te vergelijken. Neem je bijvoorbeeld het aantal patenten om de ‘slimste regio’ te definiëren, dan is de regio rondom Eindhoven het middelpunt van de wereld”, zegt Otto Raspe. “Gebruik je echter ‘Het verdienen aan patenten’ als indicatie, dan kom je voor de regio Eindhoven laag in de top twintig uit.”

Landbouw en voedsel
Zet je in Brabant de sectoren landbouw, voedsel en hightech naast elkaar, dan scoren opvallend genoeg landbouw en voedsel het hoogst. Raspe is daar niet verbaasd over. “Brabant heeft een krachtige economie van bedrijven in deze sectoren. De producten worden over de hele wereld geëxporteerd. Dat loopt hartstikke goed. Op deze gebieden staat Brabant mede aan kop van 250 regio’s in Europa.”

Bob Hutten, compagnon van het tv-programma Booming Brabant, vult aan: “Het zou prachtig zijn als deze twee sectoren ondersteund gaan worden door de hightech-sector. We kunnen veel produceren, maar met de inbreng van hightech zouden we nog meer voedingswaarde aan de producten kunnen toevoegen.”

Elke meter benutten
Volgens Maarten Steinbuch, hoogleraar Robotica aan de TU/e, wordt die kloof al langzaam overbrugd. “Dat biedt perspectief. Verder zijn we goed in deze sectoren omdat we weten hoe we op een klein oppervlak heel veel mensen kunnen voeden.”

De Brabantse hightech-sector boert goed, vindt Raspe. “Toch staat de regio rondom Eindhoven op een achttiende plek bij een overzicht van concurrerende regio’s in Europa. De regio’s bij München, Milaan en Parijs scoren hoger.”

De regio Eindhoven heeft de meeste patenten en qua aantal universiteiten komt het overeen met de concurrerende regio's. Alleen qua omvang en clusterkracht scoort de regio Eindhoven beduidend lager. “In bijvoorbeeld de regio rondom München profiteert veertig procent van alle bedrijven van één hightech-product. In de regio Eindhoven is dat maar tien procent. Hier wordt met een paar grote bedrijven samengewerkt, in München met een hele keten.”

Maarten Steinbuch is het niet eens met de geringe clusterkracht die aan Eindhoven wordt toegeschreven. “De snelheid van de groei van technologie wordt, onder andere door ASML, niet bepaald in Silicon Valley, maar in Eindhoven.”

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.
Deel dit artikel: