‘Crimefighter Lucas van Delft moest onderduiken na vermeende bedreigingen uit Tilburgse onderwereld'

11 maart 2016 om 06:52
nl
De omstreden crimefighter Lucas van Delft moest op advies van de politie onderduiken nadat er een melding van bedreiging binnenkwam bij de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). Criminelen zouden plannen hebben om de geschorste officier van justitie om te laten brengen. De vraag is in hoeverre de bedreigingen echt zijn, want Van Delft wordt er zelf van verdacht onder een valse naam melding te hebben gedaan dat criminelen van plan waren hem te vermoorden.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Van Delft tipte de politie anoniem dat lieden uit de Tilburgse wiet-en motorwereld en leden van een Turkse misdaadbende de omstreden crimefighter en zijn gezin wilden ombrengen, meldt BN DeStem op basis van ‘goed ingelichte bronnen’.
AangifteHet Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van Van Delft en de tip zelf. Onderzocht wordt of Van Delft bedreigd is en zo ja, door wie. En als hij de bedreigingen verzonnen heeft, zijn andere onderzoeken die hij leidde daardoor in gevaar gekomen?
Mogelijk stammen de doodsbedreigingen tegen de officier uit de hoek van motorclub Satudarah en The Grass Company, het wietimperium van Johan van Laarhoven. Van Laarhoven beschuldigt Van Delft echter van smaad en laster en heeft aangifte tegen hem gedaan.
AmbtsdwangVolgens Van Delft zou hasjbaas Van Laarhoven leden van de motorclub Satudarah hebben ingehuurd om Van Delft te bedreigen. Advocaat Taco van der Dussen, die Van Delft vertegenwoordigt, en het Landelijk Parket willen niet reageren omdat het strafrechtelijk onderzoek tegen de ervaren officier nog loopt. De crimefighter zit vanwege de vermeende bedreigingen al ruim vier maanden thuis.
Van Delft maakt zich mogelijk schuldig aan ambtsdwang, oftewel het in gebreke blijven in het uitoefenen van zijn werk. De officier van justitie gaf toe dat het werk hem te veel werd. Na een bomaanslag in Breda zag hij 'brokken vlees' op de grond liggen. Hij bedacht dat hij ook zo zou kunnen eindigen, waarna hij onder een andere naam melding van bedreiging deed. Daar had hij later spijt van, zei zijn advocaat.
Ervaren officierVan Delft was niet de minste officier van onze provincie. Tenminste acht jaar lang was hij belast met de bestrijding van de zware georganiseerde misdaad in Brabant. Zoals de moord op Rudi Schouten in Breda. Maar ook de koelbloedige grensmoordzaak en een mishandeling door een Satudarah-lid.
Justitie onderzoekt of er mogelijk fouten zijn gemaakt in de zaken die door de geschorste officier van justitie zijn geleid.[YouTube:body:https://youtu.be/tineuGPbsMY]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.