Ernstig ziek PSV-icoon Piet Adriaans (88) neemt zaterdag na 52 jaar afscheid van 'zijn' fans

EINDHOVEN - Verdrietig nieuws voor PSV: ex-steward Piet Adriaans (88) is ernstig ziek. Artsen vrezen dat hij niet lang meer te leven heeft. Een enorme schok voor met name de harde kern van PSV. Het clubicoon was namelijk meer dan vijftig jaar verantwoordelijk voor de veiligheid in en rond het Phillips Stadion.

Om hem een laatste eer te bewijzen, wordt zaterdag voorafgaand de wedstrijd tegen Heerenveen een laatste groet gebracht aan de door velen geliefde voetbalsteward. “En ik heb er onwijs veel zin in”, stamelt Piet in gesprek met Omroep Brabant.

Honderden fans
Honderden supporters trekken zaterdagavond alles uit de kast om Piet een prachtig en onvergetelijk afscheid te bezorgen. De afgelopen weken werd op initiatief van supporter Ton Dillen binnen de harde kern geld ingezameld. “Het is prachtig dat de fans dit allemaal doen voor Piet. Dat verdient hij”, zegt zijn zoon Ruud. “Piet was als steward een fijn persoon. Was in voor een dolletje, maar serieus in zijn werk. Hij cijferde zichzelf weg zodat de fans een leuke dag op de tribune hadden.”

In december 2008 werd onder luid applaus in het Philips Stadion afscheid genomen van Piet. Supporters omschrijven hem als iemand met een hart van goud. Iemand die zich volledig inzette om de veiligheid van de fans te waarborgen. Iemand die op momenten streng was, maar altijd rechtvaardig en eerlijk. “Ik heb het altijd heerlijk gevonden om met de supporters een beetje te buurten”, zegt Piet. "Ik ben gewoon mezelf gebleven."

'Het was geweldig'
Vooral op de Oost-tribune, waar Piet in zijn laatste jaren het fort bewaakte, genoot hij van de typische Brabantse gezelligheid. “Ik heb altijd goed met ze kunnen opschieten. Natuurlijk was het zo nu en dan wel eens rumoerig, maar dat mag soms wel eens. Ik kijk terug op een geweldige tijd en ben heel erg benieuwd wat de jongens voor mij in petto hebben.”

Onder begeleiding van Stichting Wens Ambulance, een vrijwillige stichting die laatste wens laat uitkomen, kan Piet de wedstrijd tegen Heerenveen bijwonen. Door zijn ziekte is hij al meer dan een half jaar niet in het Philips Stadion geweest. Zaterdag wordt dan echt de laatste keer, en er staat een grote verrassing op hem te wachten.


'Nu al kippenvel'
Voor Wens-medewerker Jan van Geffen is het een grote eer dat hij Piet mag begeleiden bij zijn laatste dag in het Philips Stadion. “Ik krijg nu al kippenvel als ik aan het moment denk dat wij samen met hem op de brancard door die erehaag mogen”, zegt hij. “De supporters zijn nogal wat van plan.” Wat allemaal precies, houdt Omroep Brabant speciaal voor Piet nog even geheim.

De clubleiding van PSV is inmiddels ook op de hoogte van de sfeeractie. “Wij als PSV zullen helpen waar het mogelijk is”, aldus algemeen directeur Toon Gerbrands.
Meer over dit onderwerp:
eindhoven psv piet adriaans
Deel dit artikel: