Rupert L. door twee kogels geraakt: één doorboorde zijn lever, ander zit nog vast in luchtwegen

EINDHOVEN - De in Eindhoven neergeschoten Rupert L. (41) is niet door één, maar door twee politiekogels geraakt. Dat heeft zijn familie zondagochtend vernomen van het Catharina Ziekenhuis. Eén kogel doorboorde zijn lever, de ander zit nog vast in zijn luchtwegen en kan niet operatief verwijderd worden. “De kogels werden bovendien van dichtbij afgevuurd en hebben daardoor een enorme impact op zijn lichaam gehad. Mijn cliënt heeft heel veel bloed verloren", meldt zijn advocaat Mark Nillesen aan Omroep Brabant.
L. wordt momenteel kunstmatig in coma gehouden op de intensive care van het Eindhovense ziekenhuis. Het is nu de vraag hoe hij daar uit gaat komen.

'Niet zorgvuldig'
“Een van de kogels heeft zijn lever zwaar aangetast. De ander raakte zijn hart op een paar centimeter na”, weet raadsman Nillesen. “Dat is echt buitenproportioneel. Noodweer of niet: deze agenten zijn opgeleid om zorgvuldig met een vuurwapen om te gaan. Dat zie ik hier niet gebeuren.”

De familie van L. heeft inmiddels besloten om gerechtelijke stappen te ondernemen. Zij zeggen het onvoorstelbaar te vinden dat L. op twee cruciale plekken in het lichaam is geraakt.

'In koelen bloede'
Op de amateurbeelden (hieronder te bekijken) is te zien hoe de politie de agressieve Eindhovenaar op afstand probeert te houden. Plots slaat de sfeer om en stormt L., die nog maar net vrij was, op de agenten af. Als de man de agente probeert te verwonden, schiet een andere agent L. neer. “Dat gebeurt haast in koelen bloede”, zegt de raadsman. “Daar heb ik gewoon geen woorden voor.”


Was het echt nodig om te schieten? Over die vraag gaat de Rijksrecherche zich nu buigen. Ook wordt onderzocht of L. inderdaad in het bezit was van een steekwapen. Op de amateurbeelden is niet duidelijk te zien dat de Eindhovenaar een wapen in zijn handen had op het moment van de schietpartij.

ZIE OOK: Ooggetuige schietpartij Eindhoven in shock: