De molotovgooier komt naar Brabant: Vierlingsbeeker Joris Weerts maakt film over incident

VIERLINGSBEEK - Limburger Gijsbert Ruiter krijgt een eigen film en die wordt opgenomen in Vierlingsbeek. Ongeveer vier jaar geleden haalde hij het landelijk nieuws, omdat hij molotovcocktails naar de politie gooide.

De acteurs zijn gecast, de locatie gevonden en het geld is beschikbaar. Eerder dit jaar startte filmmaker Joris Weerts een crowdfundactie om voldoende geld bij elkaar te krijgen voor zijn afstudeerproject en het gestelde bedrag is ruimschoots behaald. “Het is echt boven verwachting, we hebben volgens mij de 120 procent gehaald”, zegt Weerts.

Film draait om het incident heen
Weerts is al meer dan drie jaar bezig met voorbereiden. Het idee ontstond toen de landelijke pers op het incident dook. Hij had het idee dat Ruiter niet serieus genomen werd en langzaam ontstond het idee om het menselijke aspect te laten zien: “Mijn film draait om het incident heen, maar gaat vooral over de laatste paar dagen vóór het incident. Hoe houdt een man na tien jaar onrust zijn gezin draaiende? Ik wil naar het menselijke toe: hoe moet het gevoeld hebben dat de hulpinstanties hem niet hielpen, maar eerder tegenwerkten?”

In september 2014 had Weerts contact met Ruiter, waarin hij over het idee heeft gepraat. Hoewel de media bericht dat Ruiter geen goedkeuring heeft gegeven voor de film en juridische stappen zou willen ondernemen als het niet naar waarheid is, zegt Weerts contact te hebben met Ruiter over de film. “Ik heb zijn toestemming in principe niet nodig, ik gebruik zijn naam namelijk niet en gebruik alleen maar elementen uit de gebeurtenis. Het is geïnspireerd op het incident, maar geen puur realistische weergave ervan.”

Illegale omheining
Ruiter had in 2012 een illegale omheining om zijn huis geplaatst, om zijn gezin te beschermen. Hij was al zo’n 10 jaar in conflict met zijn buren, bewoners van een woonwagenkamp.  Toen de politie het hek wilde verwijderen, ging Ruiter door het lint en viel hij hen aan met een handboog en molotovcocktails.


Deel dit artikel: