'Snel duidelijkheid van provincie over intensieve veehouderij die mogelijk longkanker veroorzaakt'

EINDHOVEN - De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over het relatief grote aantal mensen met longkanker in Brabant. Mogelijk speelt de intensieve veehouderij hierbij een rol. De partij wil hier snel meer duidelijkheid over.

Een oncologisch chirurg uit Den Bosch deed onderzoek naar kanker in Brabant. Daaruit blijkt dat Brabanders in vergelijking met de rest van het land minder kanker krijgen. Maar als ze dat krijgen, dan is de kans groot dat het longkanker betreft.

Het onderzoek staat niet stil bij wat de oorzaken van de longkanker precies zijn. Daar zijn namelijk vele oorzaken voor te geven. De oncologisch chirurg denkt wel dat er een duidelijke relatie bestaat met fijnstof en de ammoniakuitstoot van de intensieve veehouderij, zo zei hij tegen Omroep Brabant.

'Stoppen met laten groeien veestapel'
Er is dus nog veel onduidelijk. Daarom wil de Partij van de Dieren van de provincie naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Brabant weten of er meer duidelijkheid over de gezondheidsrisico's van de veehouderij komt. Ook wil de partij dat Gedeputeerde Staten voorlopig stopt met het laten groeien van de veestapel tot er meer bekend is.


Deel dit artikel: