Vaas van 40.000 euro is laatste aankoop van overleden museumdirecteur René Pingen

17 maart 2016 om 17:11
nl
Het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch heeft op een veiling in Londen een vaas van de bekende Britse kunstenaar Grayson Perry gekocht. De vaas kostte 40.000 euro. De aankoop van het kunstwerk was een van de laatste beslissingen van René Pingen, de zaterdag zo plotseling overleden directeur van het Stedelijk museum.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Grayson Perry is een opvallende kunstenaar. In het Bonnefantenmuseum in Maastricht is op dit moment een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien. Daar zijn onder andere vazen en wandtapijten te bewonderen. Perry treedt regelmatig op als vrouw. In zijn opvallend meisjesachtige uitdossing noemt hij zichzelf dan Claire.
ClaireIn 2003 won Grayson de belangrijke Britse Turnerprize na een expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam waar ook veel keramiek te zien was.
Het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch richt zich bij het aankopen van kunst onder andere op keramiek. Het museum was daarom al een poosje op zoek naar een werk van Grayson. De vaas uit 1988 wordt door het museum als een belangrijk werk gezien omdat het de overgang toont van keramiek als ambacht naar de keramist als kunstenaar.
Wat moet ik aan naar het bal? De naam van de vaas is 'But what am I supposed to wear to the surface decoration ball?' Het is een dubbele knipoog naar het belang van uiterlijke schijn. De vaas is op dit moment nog in Engeland maar wordt geëxposeerd zo snel mogelijk na de aankomst in Den Bosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.