Joris Vuurens eerste onbekende Nederlander als apostel in The Passion

AMERSFOORT - Hij was al jaren fan en nu mag hij zelf een rol spelen in The Passion. Joris Vuurens uit Bergen op Zoom mag als eerste onbekende Nederlander één van de twaalf apostelen spelen. Donderdagavond komt het spektakelstuk op tv. Het gaat over het lijdensverhaal van Jezus.
Daar sta je dan tussen zanger Xander de Buisonjé en weerman Reinier van den Berg. Of Martijn Fischer die André Hazes speelde in de musical Hij Gelooft in Mij. Nu vertolkt Fischer in The Passion de rol van Jezus.

"Jij komt uit Brabant hè", zegt diezelfde Fischer op een brug voor het podium in Amersfoort. Hij heeft het tegen die onbekende Joris Vuurens uit Bergen op Zoom die voor de cast allang geen onbekende meer is. Glunderend zegt Joris: "Bij het voorstelrondje zei ik nog dat ik bekend ben van niks."

Fan
Joris is leraar en conrector op een middelbare school in Sleeuwijk. En nu is hij ineens acteur. Joris wist niet wat hem overkwam toen hij op 3FM een wedstrijd won om een discipel te spelen in The Passion. "Wij kijken al jaren als fan. En nu mag ik meedoen. Dat is heel bijzonder."

"Dit jaar is ervoor gekozen om een plek weg te geven aan een onbekende Nederlander. Ik hoorde dat op de radio en deed mee met de wedstrijd. Ik moest een stukje zingen van Wit Licht. Daarna mocht er gestemd worden. Ik heb natuurlijk iedereen van school ingeschakeld en zo ben ik het geworden."

Het stuk is donderdagavond live te zien. Toch zijn er ook al meerdere scènes vooraf opgenomen. Dat acteren was wel even wennen. "Op een gegeven moment was het al kwart over een 's nachts. We hadden de scène al veertig keer opgenomen. Toen kwam de regisseur en zei: 'Zo, de eerste dertig seconden hebben we.' Dat is wel wat demotiverend."

Vier miljoen kijkers
Zelf heeft Vuurens een christelijke achtergrond en daarom is spelen in The Passion extra bijzonder voor hem. "Er is veel kritiek op The Passion. Een hoop mensen vinden het niet kunnen dat het verhaal op deze manier voor televisie geschikt is gemaakt. Maar weinig mensen gaan nog naar de kerk en met The Passion kijken mogelijk vier miljoen mensen naar het Paasverhaal. Dat is het bijzondere van dit stuk."

En gaat Joris - tussen al die bekende Nederlanders - nog wel in beeld komen? "Ik heb het idee dat ik toch wel een aantal keer prominent in beeld ben. Dus ja, we gaan het zien!"
Meer over dit onderwerp:
the passion joris vuurens bergen op zoom