Emoji's die scheten laten of keihard lachen, want een slechtziende wil ook Whatsappen

GRAVE - Een computerstem zegt droog: 'tranen rollen over wangen'. Je ziet een gezicht van een tot tranen toe lachende emoji. Een slechtziende of blinde zou zomaar kunnen denken dat iemand droevig is. Dat moet niet kunnen dachten ze in Grave. Daarom krijgen emoji's een eigen geluid, is het idee van Stichting Dedicon.
Een emoji is een icoontje dat aan tekstberichten wordt toegevoegd om een emotie mee te geven. veelgebruikte emoji's zijn smileys en hartjes.

"We hebben hier dubbel gelegen tijdens de opnamen", zegt  Bart Vroom van Stichting Dedicon in Grave. "We hebben hier verschillende geluidsstudio's waar we onder meer luisterboeken opnemen, dus het is niet verrassend dat dit idee uit onze koker komt."

Lachende drol
"Zo'n computerstem die een monotoon een lachende drol beschrijft, is hooguit lachwekkend omdat het zo stom klinkt. Maar hoor je een vettige natte scheet is het effect toch heel anders."


Het begon allemaal met een grapje in Grave, maar het werd een serieus project. "Het klinkt namelijk allemaal nog al tegenstrijdig om geluidsemojis te maken voor blinden en slechtzienden.

Allemans Emoij
"Maar ook deze doelgroep gebruikt een computer of een smartphone. Bovendien denk ik dat slecht zienden onze emoji's erg kunnen waarderen. Luister zelf maar eens naar de eerste resultaten."

Eind dit jaar hoopt de Stichting Dedicon de zogenoemde voicicons toe te voegen aan de al bestaande emojis op Whatsapp en Facebook. "Dat zou echt gaaf zijn klinkt het :-)
Meer over dit onderwerp:
emoji's grave geluid stichting dedicon