Dit zijn de juweeltjes van het Brabantse festivalseizoen

EINDHOVEN - Dansen in de buitenlucht, het kon (en kan nog heel even) deze zomer op tientallen festivals in Brabant. Paaspop was traditiegetrouw het eerste festival, Festyland sluit het seizoen begin oktober af. Omroep Brabant maakte een selectie van de pareltjes.


Maart

Paaspop (25, 26, 27 maart)
Tradities moeten behouden blijven en dus was Paaspop dit jaar weer de officiële opening van het festivalseizoen. Met een brede muziekprogrammering, van rock tot dance, was er voor ieder wat wils op het festival in Schijndel. Alles over Paaspop is te lezen op omroepbrabant.nl/paaspop.

April

Rebirth Festival (9, 10 april)
Rebirth Festival is uitgegroeid tot een volwassen festival. Het evenement duurde twee dagen. Zaterdag stond in het teken van hardstyle, hardcore en freestyle. Zondag hardstyle, house en Nederlandstalig. Het festival werd gehouden op de Raamse Akkers in Haaren.

Down Under Festival (23 april)
Festival bij de IJzeren Man in Eindhoven, met dj’s als Billy the Kit, La Fuente en Tony Junior.

Mei

Breda Jazz Festival (5, 6, 7, 8 mei)
Breda Jazz Festival is een van de oudste en bekendste jazzfestivals van Nederland. Jaarlijks komen zo’n 250.000 mensen naar de binnenstad van Breda.

Fairytale Festival (7 mei)
Tweede editie van Fairytale Festival op Festivalterrein De Pater in Kaatsheuvel. Het evenement had drie podia. Op het hoofdpodium (house, electro) stonden onder meer Sick Individuals en La Fuente. Bass Modulators en Warface waren headliners op het tweede podium (hardstyle). Het derde podium richtte zich op deephouse.

Jazz in Duketown (13, 14, 15, 16 mei)
Jazz in Duketown is het grootste gratis jazzfestival. De binnenstad van Den Bosch trekt jaarlijks tussen de 150.000 en 200.000 bezoekers.

Harmony of Hardcore (14 mei)
Harmony of Hardcore op De Roost in Erp is uitgegroeid tot een van de grotere hardcorefestivals in Nederland. Het evenement werd georganiseerd door Par-T, die ook verantwoordelijk is voor 7th Sunday Festival. Duizenden mensen gingen los op de beukende beats. Een vrouw zorgde nog wel voor commotie door op het metershoge podium te klimmen. Ze zei een dag later spijt te hebben van haar actie.

7th Sunday Festival (15 mei)
Een van de paradepaardjes in het Brabantse (en Nederlandse) festivalland. Op 7th Sunday kwamen alle dancegenres aan bod, al werden ook bandjes geprogrammeerd. Het festival werd op dezelfde locatie georganiseerd als Harmony of Hardcore. Ondanks het frisse weer, was het een succesvolle editie.

Parkfeest Oosterhout (27, 28, 29 mei)
Het laatste weekend van mei was het domein van Parkfeest Oosterhout. UB40 was de grootste naam die op het podium te zien was.

Juni

Intents Festival (3, 4, 5 juni)
Intents Festival werd bij de Festivalchart Award verkozen tot beste festival van Nederland. Het driedaagse evenement in Oisterwijk richtte zich vrijdag en zaterdag op hardstyle, hardcore en freestyle. Zondag waren er ook podia met house. Bezoekers konden overnachten op een camping bij het festivalterrein. Het festival trok tienduizenden bezoekers uit tientallen landen. Vorig jaar werden campinggasten tijdelijk geëvacueerd toen noodweer over de provincie trok.The Flying Dutch (4 juni)
Vorig jaar was de eerste editie een groot succes. Dj’s vlogen per helikopter tussen Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam. Dat gebeurde nu opnieuw. De locatie was wel veranderd. The Flying Dutch werd op het E3-Strand in Eersel gehouden. Onder meer Hardwell, Tiësto, Afrojack en Armin van Buuren traden op. The Flying Dutch kreeg dit jaar te maken met noodweer.

Pussy lounge at the Park (11 juni)
Na een aantal jaar op de Asterdplas, verhuisde Pussy lounge at the Park dit jaar naar het Breepark in Breda. Het evenement duurde één dag en de hardere dancestijlen voerden de boventoon.

Lakedance (11 juni)
Vaste prik in Brabant is Lakedance. Het housefestival werd gehouden op Aquabest.Best Kept Secret Festival (17, 18, 19 juni)
Best Kept Secret Festival was toe aan zijn vierde editie. Drie dagen lang traden in totaal bijna honderd artiesten, bands en dj’s op. Onder meer Air, Beck, Editors en Jamie xx kwamen naar de Beekse Bergen in Hilvarenbeek.

WE ARE ELECTRIC (17, 18 juni)
De eerste editie van WE ARE ELECTRIC was vorig jaar met 15.000 bezoekers en 6000 campinggasten volledig uitverkocht. Het vervolg kon dus niet uitblijven en werd wederom op het E3-Strand in Eersel georganiseerd. Headliners waren Die Antwoord en Fatboy Slim.

Atmoz Classics Outdoor (25 juni)
Atmoz bestaat twintig jaar en dit jubileumjaar werd op 25 juni groots gevierd met Atmoz Classics Outdoor. Het evenement werd gehouden op de IJzeren Man in Eindhoven en ging terug naar de oude housesound.  

Festival Mundial (25, 26 juni)
Festival Mundial richt zich op wereldmuziek. Vorig jaar brachten zo’n 23.000 mensen een bezoek aan het evenement in Tilburg.Juli

WiSH Outdoor (1, 2, 3 juli)
WiSH Outdoor is een van de grotere festivals in Nederland. Beek en Donk werd drie dagen overspoeld door tienduizenden festivalgangers. Vrijdag en zaterdag stonden in het teken van dance, op zondag traden ook bands op. WiSH Outdoor had in de aanloop naar het festival last van slecht weer, maar dat kon de bezoekers niet deren.  

Extrema Outdoor (9 juli)
Extrema Outdoor vierde vorig jaar het twintigjarig jubileum. En het feest ging dit jaar vrolijk door. Headliners waren Carl Cox en Danny Tenaglia.

Breda Live (9 juli)
Fedde Le Grand, Kensington, Typhoon, BLØF en Sunday Sun waren gestrikt om het Chasséveld in Breda tijdens Breda Live weer op zijn kop te zetten.

Dominator (16 juli)
Dominator is het grootste outdoor hardcorefestival ter wereld. Vanuit de hele wereld kwamen ruim 47.000 mensen naar het E3-Strand in Eersel, waar een relaxt sfeertje hing.

Augustus

Lakedance (13 augustus)
Lakedance kent ieder festivalseizoen twee edities. In augustus was nummer twee, opnieuw op Aquabest.

Decibel outdoor festival (19, 20, 21 augustus)
Dancefestival Decibel outdoor is met zeker 50.000 bezoekers op één dag een van de grootste festivals van Nederland. Het evenement richt zich op de hardere dancestijlen zoals hardstyle, hardcore en freestyle. Zaterdag 20 augustus was de drukste dag, maar bezoekers konden ook voor een weekend kiezen (19, 20 en 21 augustus).

Nirwana Tuinfeest (26, 27, 28 augustus)
Golden Earring, Peter Pan Speedrock, DI-RECT en Danko Jones waren de grootste namen die op Nirwana Tuinfeest staan.

September

Dream Village (2, 3, 4 september)
Dream Village werd dit jaar voor het eerst een heel weekend gehouden. Het festival richtte zich op alle dancegenres. De voorgaande edities werden in Oosterhout georganiseerd.


Incubate Festival (12 tot en met 18 september)
Het meerdaags stadsfestival Incubate Festival wordt al sinds 2005 in Tilburg gehouden. Incubate richt zich op muziek, kunst en theater.

Oktober

FestyLand (7, 8 oktober)
FestyLand is de afsluiter van het festivalseizoen. Het tweedaagse festival wordt gehouden op Recreactiepark Hemelrijk in Volkel.