‘We maken elkaar het werken onmogelijk’, wethouder Oss wil einde aan onstuimig vluchtelingenprotest

OSS - “Ik spreek politici, journalisten en ons allemaal, aan op ons gezond verstand en verantwoordelijkheidsgevoel. Want de weg die we nu gaan loopt dood.” Met die woorden reageert de Osse wethouder René Peters op het vluchtelingenprotest dat Nederland al maanden in de greep houdt. Zijn betoog komt niet uit de lucht vallen; in zijn stad is het al een tijd onrustig vanwege de komst van vier mannelijke vluchtelingen.
Al dagenlang staat de Jonkers van Ossstraat in Oss op zijn kop. Bijna iedere avond wordt er gedemonstreerd tegen de komst van vier statushouders die moeten gaan wonen in een eengezinswoning. Tijdens de protesten zijn de ramen van het betreffende huis al meerdere malen gesneuveld.

'Zonder draagvlak lukt het niet'
Het vluchtelingenprotest in Oss vloeit voort uit het beleid van Europa en de Nederlandse regering, zegt Peters. Volgens hem krijgt de overheid geen vat op het verwerken van de grote hoeveelheid vluchtelingen. “Dat komt vooral omdat regeringsleiders het onderling niet eens worden”, schrijft hij in een opiniestuk. “Veel van hen gaan gewoon voor hun eigen landsbelang.”

Iedere gemeenteraad die nu nog spreekt over de opvang van vluchtelingen heeft een levensgroot probleem, zegt de wethouder. “Uiteindelijk zijn gemeenten aan zet. Zij krijgen de opdracht vergunninghouders te huisvesten”, refereert Peters naar de huidige kwestie in Oss. “Zij krijgen de opdracht de opvang van vluchtelingen te organiseren. Zonder draagvlak van de bevolking gaat dat niet lukken.”

ZIE OOK: 'Ik was bang voor mensen uit mijn eigen straat'

'Dat moet anders'
In het stuk geeft Peters aan dat Nederlanders elkaar ‘uit angst’ het werken onmogelijk maken. “Dat moet echt anders. Voor mij is het duidelijk. Of we besluiten dat we gewoon doen wat we moeten doen. Of we maken er een grote puinhoop van. En als iedereen blijft redeneren vanuit angst en eigen (partij) belang, wordt het dat laatste.”
Meer over dit onderwerp:
rene peters oss vluchtelingen asielzoekers