Volkstuin Welschap voor derde keer getroffen door inbraak: 'De groenten worden duur dit jaar'

EINDHOVEN - Ze worden er moedeloos van, de leden van Volkstuincomplex Welschap in Eindhoven. Voor de derde keer in korte tijd wisten dieven maandagnacht binnen te komen. Maar veel erger dan de spullen die ze meenamen, is de schade die aangericht is. 'Het worden dure groenten dit jaar.'

Anderhalf jaar geleden raakten de volkstuinders bij een inbraak veel groot materiaal kwijt. Dieven forceerden de deur van de werkplaats en namen een aanhanger, een tractor, ploeg, frees en slijptol mee.

Schade is opgelopen tot tienduizend euro
Met het geld van de verzekering konden die spullen vervangen worden door nieuwe machines. "Daarna hebben we de deur verstevigd, maar nu hebben ze gewoon een stuk uit de zijwand geslagen", zegt een verbolgen Pleun Middelkoop. Met een stalen plaat repareert hij het gat, waardoor de dieven klein gereedschap mee wisten te nemen. "Gelukkig is het gat te klein voor grote machines, dus die hebben ze nu laten staan."

Ad Sleegers is beheerder van Volkstuin Welschap. Hij schat de schade die de vereniging door de inbraken heeft opgelopen inmiddels op bijna tienduizend euro. "De vernielingen zijn het allerergste", zegt hij. "Onze leden zijn de jongste niet meer en iedere keer moeten die alles maar weer repareren."

De vereniging doet er alles aan het complex tegen inbraak te beveiligen. De toegangspoort heeft afgeschermde sloten en prikkeldraad. Een week geleden ontdekte Sleegers dat de schroeven van de poort waren losgedraaid. "Toen vermoedden we al dat er weer geprobeerd was om in te breken."  Kistje met pachtgeld gestolen
'Maar wat valt er nou te halen in een volkstuin?", vraagt Ad Sleegers zich af? "Er staan nog geen groenten in de tuinen en in de schuurtjes staat wat oud gereedschap zonder veel waarde." Dat bij de laatste inbraak ook het geldkistje met het pachtgeld van de leden is meegenomen vindt hij pijnlijk. "De groenten worden duur dit jaar."
Deel dit artikel: