Wat kost een graf in Brabant? Van 1000 tot 10.000 euro

30 maart 2016 om 21:56
nl
Dat overlijden een dure aangelegenheid kan zijn, is bekend. Als je naar de kosten van een graf kijkt zijn de verschillen door de provincie erg groot. Zo heb je een begraafplaats waar een graf (met grafrechten voor 30 jaar) bijna tienduizend euro kost, maar iets verderop ben je voor minder dan duizend euro klaar.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Uitvaartverzorger en - verzekeraar Monuta onderzocht de grafkosten van 1063 begraafplaatsen door het hele land. Gemiddeld kost een eigen graf voor één persoon in Nederland 3039 euro. Door Brabant heen verschillen die kosten enorm, hoewel de kosten vaak onder het landelijk gemiddelde zitten.
Toch is Brabant ook de plek waar de duurste graven van Nederland te vinden zijn. Bij begraafplaats Oud Ginneken in Breda kost een graf voor dertig jaar in totaal 9472,- euro. Daar zitten de onderhoudskosten bij. Dat is toe te schrijven aan het feit dat de begraafplaats jarenlang vol was, maar er recentelijk plekken zijn vrijgekomen. Maar op de Rooms-Katholieke begraafplaatsen in Klein-Zundert, Wernhout en Achtmaal heb je voor 941 euro een graf met rechten voor twintig jaar. Het goedkoopst is het over de grens, in Limburg.
Waarom dat verschil?De prijs van een graf wordt volgens Monuta mede bepaald door de grondprijs van een gemeente en het onderhoud dat een graf vergt. Daarnaast wordt de prijs van een graf beïnvloed doordat er landelijk steeds vaker gekozen wordt voor crematie, terwijl er nog evenveel mensen overlijden.
Op onderstaand kaartje is te zien hoeveel een standaard graf voor één persoon met de minimale duur in grafrechten kost. Via de zoekbalk, linksboven in het kaartje, kun je gericht zoeken naar je eigen gemeente. Omdat niet alle gegevens bekend waren ontbreken er een aantal gemeenten en begraafplaatsen. [localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56fbf2568c6dc]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.