Video

Angst om uitbreidingsplannen geitenboer Herpen

31 maart 2016 om 02:28 • Aangepast 21 november 2020 om 11:38
nl
Bang zijn ze in Herpen. De geitenhouder waar in 2007 voor het eerst Q-koorts werd aangetroffen wil flink uitbreiden. Tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst in Herpen woensdagavond maakten de dorpelingen zich duidelijk grote zorgen over de uitbreiding.
Profielfoto van Verkuijlen Jos
Geschreven door
Verkuijlen Jos

De Q-koorts ligt nog steeds gevoelig in Herpen. Bijna iedereen kent wel iemand die er iets mee te maken heeft gehad. "Herpen is enorm getroffen door de Q-koorts", zegt Piet Derks van de dorpsraad. "Je merkt dat de angst nog enorm groot is."

Wachten op privacy instellingen...

Geen drachtige geiten meerHet kwam dan ook als een schok toen bleek dat geitenboer Arjan van de Ven bij de gemeente Oss een vergunning had aangevraagd om zijn bedrijf te laten groeien tot 3450 melkgeiten en 200 opfokgeiten.
Hij wil ook 199 melkkoeien en 140 stuks jongvee houden. De uitbreiding is noodzakelijk, zei hij tijdens de informatieavond. "Mijn zoon komt ook in het bedrijf en ik werk er al met iemand anders. We moeten er straks inkomen uit halen voor drie gezinnen."
Kans op Q-koorts nu kleinerVolgens de deskundigen die aanwezig waren tijdens de avond is de kans op een nieuwe Q-koortsuitbraak vele malen kleiner met de nieuwe plannen van Van de Ven. De boer wil geen drachtige geiten meer houden.

Wachten op privacy instellingen...

'Kans op ziekte neemt toe'Toch zijn de Herpenaren niet gerust, zo vertelde een inwoner. "We hebben Herpen op de wereldkaart gezet met de Q-koorts. En juist in die plaats ga je het aantal geiten flink uitbreiden. Dan neemt de kans op ziekte alleen maar toe."
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oss, waar Herpen onder valt, moet nog een definitief besluit nemen over de eventuele uitbreiding.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.