‘We zijn bedonderd’, ontroerende actie voor doodgestoken Joeri Edelijn eindigt in conflict om geld

2 april 2016 om 01:33
nl
De bloemist die vorig jaar een hartverwarmende inzamelingsactie op touw zette voor de familie van de doodgestoken Joeri Edelijn (27), heeft het opgehaalde geld in eigen zak gestoken. Dat zegt Tim Bueters, de advocaat die de familie bijstond tijdens de strafzaak tegen moordenaar Thomas van der V. De initiatiefnemer Paul Andrae gaat op zijn beurt aangifte van smaad en laster doen tegen de familie Edelijn. “Ik ga een advocaat op deze zaak zetten, want mijn reputatie heeft een flinke deuk opgelopen”, zegt de bloemist tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Andrae uit Uden startte vlak na de spraakmakende moord een inzamelingsactie om de tuin bij het huis van Joeri Edelijn af te maken. De Ossenaar wilde graag een mooie, grote vijver in de tuin. Zijn vriendin wil nu een gedenkteken voor Joeri in de tuin verwerken.
De bloemist kwam in contact met de familie toen hij een groot bloemstuk plaatste op de plek waar de Ossenaar overleed. Daags na de moord vertelde Andrae op Omroep Brabant Radio aangedaan te zijn door de dood van Joeri.
ZIE OOK: Bloemist Paul Andrae uit Uden zamelt geld in om tuin van vermoorde Joeri Edelijn uit Oss af te maken
'Familie ving bot'Voor Andrae was de missie klip en klaar: 5000 euro inzamelen zodat de laatste wens van Joeri alsnog in vervulling kon gaan. Iedereen reageerde vol lof op de actie en gaf dan ook gul: familieleden, vrienden maar ook onbekenden. Binnen twee weken was al meer dan de helft ingezameld. De familie vertrouwde Andrae en liet hem volledig zijn gang gaan, ook omdat op dat moment het strafproces liep.
Na een paar maanden informeerden de nabestaanden toch even naar de stand van zaken. Gewoon om te checken hoe het ervoor stond, aldus Bueters. “Maar de familie ving keer op keer bot. De bloemist gaf niet thuis en verbrak begin dit jaar zelfs alle contacten. Ik wist niet wat ik hoorde toen de familie bij mij alarm sloeg. Ze zijn bedonderd.”
ZIE OOK: Bloemenzee op Markt Uden voor doodgestoken Joeri Edelijn: 'Heel mooi gebaar'
'Ik heb het allang contant gegeven'De advocaat aarzelde geen seconde en klom in de pen. Hij stuurde een brief naar Andrae met het dringende verzoek om het geld alsnog over te maken. “Ik wist niet wat ik las”, zegt Andrae in een reactie op de aantijgingen. “Ik had het geld allang contant gegeven! Ik word nu voor van alles en nog wat uitgemaakt, terwijl ik dit getroffen gezin met de beste bedoelingen heb geholpen. Waar dit in hemelsnaam vandaan komt, weet ik niet. Ik laat het er hier in ieder geval niet bij zitten.”
Of de familie van Edelijn vervolgstappen gaat ondernemen, is nog niet duidelijk. Er zijn in elk geval geen juridische gronden om Andrae voor de rechter te slepen. “Een optie is om alle donateurs op te roepen het geld terug te vragen via de crowdfundingsite. Op die manier is de bloemist verplicht het geld terug te geven”, legt Bueters uit. “Maar of en hoe we hier vorm aan gaan geven, moeten we nog even bespreken. Er is in ieder geval geen enkele reden om te twijfelen aan de intenties van de familie.”
Fatale steekpartijDe dood van Joeri Edelijn bracht vorig jaar een enorme schok teweeg. Hij was populair vanwege zijn vriendelijke en behulpzame karakter. Op de plaats van de steekpartij ontstond in de dagen daarna een zee van bloemen.  Er werd een stille tocht georganiseerd waar duizend mensen aan meededen.[YouTube:body:https://youtu.be/6TJ_lsNAmF8]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.