'Cees de Sloper' burgemeester in Soerabaja en Tilburg: de man van de ringbanen

TILBURG - 'Cees de Sloper': Cees Becht, zo heette hij echt. Zijn burgemeesterscarriere begon exotisch: in Soerabaja, Indonesie. Toen nog Nederlands grondgebied. Maar na het uitbreken van de koloniale oorlog -eind jaren '40- was het gedaan met zijn loopbaan daar. En zo belandde hij uiteindelijk in ... Tilburg. De stad gaf hij een radicale metamorfose, waar de meningen nogal over uiteenlopen ...
Cees Becht was de man die verantwoordelijk was voor de komst van de ringbanen. Rondwegen en ringwegen die al een een eeuw geleden waren bedacht (door gemeenteambtenaar Ruckert), maar nu ook voltooid werden: dwars door de stad, om Tilburg bereikbaar te maken. Een van die wegen doorkruiste de voormalige paleistuin van koning Willem II en heet daarom ook, de Paleisring. Zijn naam zelf is trouwens ook vereeuwigd in de Burgemeester Bechtweg, ook een moderne randweg van de stad.  

Daarover gaat deze aflevering van De Kalender van Ooit. Patrick Timmermans vertelt over de legendarische Cees Becht (1910-1982) Zijn dood werd bekend gemaakt in een overlijdensadvertentie op 2 april 1982.