Video

Slachtoffer bomaanslag Bergen op Zoom opent zelf jacht op dader: ‘Halve ton voor de gouden tip’

2 april 2016 om 20:43
nl
Autohandelaar Klaas Haisch (56) uit Bergen op Zoom heeft dit weekend de jacht geopend op de persoon die begin februari een aanslag pleegde op zijn woning. Het slachtoffer en zijn vrouw Ingrid hebben 50.000 euro klaarliggen voor de tip die leidt naar de schutter van de zogeheten antitankgranaat. “Het hele gebeuren heeft diepe indruk gemaakt op de familie”, zegt zijn advocaat Erik Thomas tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Corné Verschuren, Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Corné Verschuren, Sebastiaan Quekel

Klaas Haisch, een bekende van de politie, neemt zelf de regie in handen, omdat hij vindt dat de recherche zich te weinig met het onderzoek heeft beziggehouden.
Dat ontkent een politiewoordvoerder stellig. “We hebben de aangifte van deze meneer opgenomen, maar hij was tijdens het onderzoek niet meewerkend”, licht hij toe. “Dit heeft het proces niet bevorderd. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar heeft niet meer de hoogste prioriteit voor ons.”
Geen gewondenDe aanslag gebeurde in de nacht van 6 op 7 februari. Het projectiel, dat oorspronkelijk bedoeld is om pantservoertuigen uit te schakelen, is vermoedelijk vanaf de weg afgevuurd. De politie denkt dat de granaat met opzet is afgeschoten met de bedoeling om de bewoners van het huis te raken. De ravage op woonwagenkamp De Linie was enorm.
Als door een wonder raakte niemand gewond. Haisch noemde het voorval destijds 'een pure aanslag'. Het echtpaar is familie van de voormalige No Surrender-voorman Klaas Otto. Naar verluidt heeft de aanslag niets met onderlinge spanningen tussen rivaliserende motorclubs te maken.
'Onderste steen boven'Advocaat Erik Thomas bevestigt dat zijn cliënt een beloning van een halve ton uitlooft. “Het is de politie nog niet gelukt om de achtergrond en de daders te achterhalen”, zegt hij tegen Omroep Brabant. “Mijn cliënt wil met deze hoge beloning het onderzoek een extra duwtje in de rug geven en de onderste steen boven krijgen. Het is een zelfstandig initiatief van mijn cliënt.”
Volgens Thomas is er vooraf geen contact geweest met de politie over het uitloven van de beloning. “De politie looft over het algemeen lagere beloningen uit. Mijn cliënt bekostigt de hoge beloning uit eigen middelen. Hij heeft al jarenlang een goedlopend autobedrijf. Het lijkt een orthodoxe methode, maar het zou kunnen werken.” Dat het slachtoffer een beloning uitlooft, ‘moet hij zelf weten’, aldus de politie.
TipgeversTipgevers kunnen zich melden bij Thomas of de politie. “Het gaat in overleg met de politie. We gaan geen parallel onderzoekspoor lopen”, aldus de advocaat.
De aanslag was ook burgemeester Frank Petter van de gemeente Bergen op Zoom niet ontgaan. Hij noemde het 'een goede zaak' dat het onderzoek naar de explosie zo snel is opgepakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.