Terreuraanslagen teisterden Brabant, begin jaren zeventig

OVERLANGEL/RAVENSTEIN - Terreur. Het lijkt iets van deze tijd. Maar als je even terug gaat in de geschiedenis, dan zie je dat we periodes hadden dat we in heel Europa bijna wekelijks werden opgeschrikt door aanslagen. Vooral de jaren zeventig verliepen bloedig door de grote activiteit van bewegingen als de ETA, IRA , de Rode Brigades en de PLO. Het is een vergeten hoofdstuk maar terreuraanslagen waren er ook in Brabant. 1972 was het heftigste jaar.
De meest spraakmakende aanslag was in de buurt van Ravenstein. Op 6 februari 1972 ging met een zware dreun en vuurbal, een verdeelstation van de Gasunie de lucht in. De gebeurtenissen zijn jaren later gereconstrueerd door het NPO-programma Andere Tijden. De daders werden eerst gezocht in maoistische kringen in Eindhoven en omgeving, bij de Rode Jeugd. Maar ze zaten in Parijs. Het bleek de Palestijnse terreurorganisatie Fatah.

Beddekruik als bom
Een maand later volgen er daadwerkelijk aanslagen van De Rode Jeugd. Eind februari 1972 laat de ondergrondse groepering een bom ontploffen bij het Evoluon in Eindhoven met weinig schade. In juni wordt een bom ontdekt bij een Philipsgebouw aan de Cederlaan maar het ding gaat niet af. Ook bij een Philips-commissaris wordt half oktober op tijd een staafbom onder zijn auto ontdekt. Diverse bommen zijn gemaakt van beddenkruiken die zijn gevuld met springstof.

Burgemeester Witte van Eindhoven moest het al eerder ontgelden: in de jaren daarvoor ontplofte er al een brandbom bij zijn huis aan de Simon van Slingelandlaan. Onbekenden probeerden ook zijn auto op te blazen door een kneedbom onder zijn ruitenwissers te leggen. De aanslag mislukte. De auto van de Eindhovense hoofdcommissaris Odekerken werd wel verwoest door een brandbom. Een andere politieman zag een brandbom naar binnen gaan bij de bejaarde buren. De daders vergisten zich in het adres.

Er waren meer incidenten die steeds goed afliepen. Bij de reeks aanslagen vielen geen slachtoffers. Maar de schrik zit er goed in. Eind 1972 pakte de politie enkele verdachten op.


Feestelijk
Over aanslagen gaat deze aflevering van de Kalender van Ooit, de geschiedenisrubriek van Omroep Brabant. Patrick Timmermans vertelt over de feestelijke opening van het gasverdeelstation op 9 april 1970 in Overlangel bij Ravenstein. Waarschijnlijk was dat nieuws volledig in de vergetelheid geraakt, als er kort daarna geen aanslag was geweest.