Spelers FC Den Bosch bezoeken Kamp Vught: ‘Ziek en indrukwekkend wat je hier ziet’

DEN BOSCH - Normaal gesproken zien de spelers van FC Den Bosch Kamp Vught alleen van de buitenkant. Als de selectie weer eens een looptraining afwerkt over de Vughtse Heide bijvoorbeeld. Maar dinsdagmiddag stond de Bossche ploeg aan de andere kant van het prikkeldraad, om de gruwelverhalen aan te horen die zich daar tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelden.
FC Den Bosch biedt regelmatig podium aan maatschappelijke groeperingen die in aanloop naar een duel aandacht vragen voor hun zaak. Afgelopen vrijdag werden de vrijwilligers van het Nationaal Monument Kamp Vught uitgenodigd om de thuiswedstrijd tegen SC Telstar bij te wonen.

Indrukwekkend
Op hun beurt mochten de spelers van FC Den Bosch een bezoek brengen aan Kamp Vught. Dat deden ze dinsdag met de hele selectie. De rondleiding werd verzorgd door vrijwilliger Henk Klösters.

De verhalen over Kamp Vught van Klösters maakten veel indruk op de spelers. "Echt indrukwekkend. Je krijgt wel een beeld van wat destijds hier gaande was", zegt FC Den Bosch-aanvoerder Maarten Boddaert.

Ook aanvaller Arda Havar kreeg een idee van de gruweldaden die zich op het SS-concentratiekamp afspeelden. "Je krijgt een beeld hoe het vroeger hier aan toe is gegaan. Het is ziek en indrukwekkend wat er allemaal gebeurd is", aldus Havar.  

Kinderen
Het gedenkteken 'Monument der verloren kinderen' bleef Havar het meest bij. Op het gedenkteken staan de namen van kinderen die destijds samen met hun ouders overgebracht werden naar vernietigingskamp Sobibór in Polen.

Het monument telt 1269 kindernamen. "Sommige kinderen waren zes maanden oud, sommige vier of zes jaar. Ze werden gedood omdat de Duitsers niets aan die kinderen hadden. Dat is te triest voor woorden."

Complimenten
Vrijwilliger Klösters heeft al meer dan driehonderd rondleidingen gegeven, maar nooit een aan een profclub. "Complimenten aan FC Den Bosch. De aandacht bleef van begin tot eind. Dat is voor een rondleider altijd fijn, want daar doe je het immers voor."