'Ree wel volgens regels geschoten' zegt stichting, toch aangifte tegen schutters

OSS - Het Osse familiebedrijf Nab Belting gaat aangifte doen tegen de mannen die dinsdagmiddag een ree doodschoten op hun bedrijfsterrein. "De politie komt woensdag naar ons toe", zo laat Chris Nab weten. De bedrijfsleider is boos. "Onze mensen lopen daar ook rond. Die hadden net naar buiten kunnen komen op het moment dat werd geschoten. Er is gewoon op ons bedrijf geschoten." Volgens Stichting Afhandeling & Monitoring Fauna Aanrijdingen (SAMF) is alles juist volgens de regels gegaan.

Cor Louwers van SAMF zegt dat de stichting in opdracht van de politie het dier heeft geschoten. "Het plan was eerst om het dier te verdoven. We hadden een vrijwilliger met een verdovingsgeweer gevonden, maar die vroeg 150 euro en niemand was bereid dat te betalen."

Niemand wilde kosten vergoeden
Van het bedrijf was ook iemand aanwezig, maar die wilde volgens Louwers ook niet betalen. "Ik weet zo niet wie van het bedrijf aanwezig was, maar vast niet Chris Nab of dochter Angela. Ik begrijp achteraf wel dat zij de kosten wel hadden willen vergoeden."Door de drukke weg die langs het bedrijf ligt, was de kans op een aanrijding groot en in zo'n situatie mag er volgens Louwers geschoten worden. "In opdracht van de politie hebben we een schutter gezocht. Daar was ook iemand van het bedrijf van op de hoogte."Plotselinge knal
De lezing van Chris Nab van het gebeurde is dat het bedrijf zelf de dierenambulance belde dinsdag omdat een wild ree op het terrein van hun bedrijf verzeild was geraakt. De dierenambulance belde de politie. Agenten kwamen ook en schakelden iemand in die het dier zou komen verdoven. De agenten waren zelf toen al weg.

"Mijn dochter hoorde ineens een knal en toen was het gebeurd." Maar het dier was niet verdoofd, het lag dood te bloeden tot schrik van dochter Angela. De schutters namen het dode dier meteen mee. Het bedrijf laat het er niet bij zitten.

Partij voor de Dieren
De Partij voor de Dieren vindt dat het dier gered had kunnen worden. Ze wil daarom van het college van Gedeputeerde Staten weten of de jager rechtmatig heeft gehandeld. Zo niet, dan wil de partij weten of de jager vervolgd wordt.
Deel dit artikel: