Harry de aardbeienplant vertelt ons hoe vies de lucht is

TERHEIJDEN - In Terheijden en omgeving gaan aardbeienplantjes de luchtkwaliteit meten. Kleine stofdeeltjes die rondzweven in de lucht dwarrelen neer op de blaadjes. Die worden na een tijdje afgeknipt, opgestuurd en onderzocht. Het is de eerste keer in ons land dat aardbeienplantjes worden gebruikt voor dit onderzoek.
Wethouder Harry Bakker verspreidde de plantjes zelf onder voorbijgangers. Het liep storm. 250 plantjes staan verspreid door de gemeente Drimmelen, waar Terheijen onder valt. Ook veel schoolkinderen doen mee. Er zijn al berichten over wedstrijden: wie heeft straks de meeste aardbeien?

Erg goedkope test
Universiteitsprofessor Roeland Samson uit Antwerpen voert het onderzoek uit samen met Avans en de Madese Natuurvrienden. Ook het RIVM is betrokken.

Groot voordeel van de test is dat hij erg goedkoop is. "170 euro voor de plantjes en de potgrond was ook in de aanbieding", vertelt Harry Bakker.

Dialect
Het project heet 'AIRbezen' en komt oorspronkelijk uit Antwerpen. Air slaat op lucht, het woord klinkt als 'errebezies' of 'erbeezen', een bekend West-Brabants streektaalwoord voor aardbeien.