Green Deal: Brabantse warmte komt over een paar jaar gewoon uit eigen bodem

EINDHOVEN - Vier Brabantse gemeenten en het bedrijfsleven uit onze provincie hebben samen met minister Henk Kamp donderdag een handtekening gezet onder de zogeheten Green Deal. Gezamenlijk wordt 100 miljoen euro geïnvesteerd in vijf projecten geothermie, een duurzame manier van warmte-opwekking. Brabant is de eerste provincie waar op deze schaal naar warmte wordt geboord.
Bij geothermie, ofwel aardwarmte, wordt op 2 tot 3 kilometer diepte naar water geboord. “Het water is op die diepte zo warm dat het te gebruiken is om bijvoorbeeld huizen te verwarmen of bedrijven te laten draaien. Daarna gaat het afgekoelde water terug de bodem in."

"Het is honderd procent duurzame energie en daar zijn we met z’n allen naar op zoek”,  legt de Helmondse wethouder Paul Smeulders in het tv-programma Booming Brabant uit.

Stadsverwarming en bierbrouwer
Zijn gemeente is een van de ondertekenaars van de Green Deal. Smeulders: “In Helmond willen we onder meer de bestaande niet duurzame stadsverwarming vervangen door geothermie. De huidige gebruikers hebben al enthousiast gereageerd.”

Andere projecten waar geboord gaat worden naar aardwarmte zijn in Tilburg (Agristo op industrieterrein Vossenberg), Lieshout (Bavaria), Asten/Someren (glastuinbouw) en in Geertruidenberg waar als in 2020 de Amercentrale stopt geothermie een alternatief kan zijn.

Kan niet overal
Volgens Smeulders is niet elke plek in Brabant geschikt om te boren. “Rondom Den Bosch en Eindhoven is de grond niet poreus genoeg. In tegenstelling tot het boren naar bijvoorbeeld schaliegas wordt bij deze methode niets blijvend weggehaald. Wat eruit gaat, wordt ook weer teruggegeven aan de aarde. Het is dus ook een veilige methode.”

De opgepompte warmte uit één geothermische bron is voldoende om 6500 huizen van warmte te voorzien. Smeulders: “Dat past precies in ons beoogde stadsverwarmingsproject. Dat betekent ook dat we geen gas meer nodig hebben om deze huizen te verwarmen. Is een warmtebron aangeboord, dan heb je voor de komende tien tot twintig jaar een stabiele energiebron tegen een stabiele prijs. Bovendien besparen we met de vijf Brabantse projecten jaarlijks ongeveer twee miljoen ton CO2 uitstoot. En dat sluit mooi aan bij de klimaatdoelstellingen.”

Vanaf 2018?
Smeulders denkt dat in 2018 de eerste boringen in Brabant gaan plaatsvinden. “We zijn in de nabije toekomst wel de eerste provincie met vijf van deze energiebronnen. In het Westland wordt in de tuinbouw ook van deze techniek gebruikgemaakt. In Brabant richten we ons op woningbouw, glastuinbouw en bedrijven.”

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.