Bij twee op de drie ontslagen medewerkers Philip Morris rookt de schoorsteen weer

EINDHOVEN - Twee van de drie medewerkers die twee jaar geleden bij de Amerikaanse sigarettenfabrikant Philip Morris in Bergen op Zoom werden ontslagen, hebben weer een baan.
“Het kunnen er inmiddels ook meer zijn, want oud-medewerkers zijn niet verplicht om te melden dat ze een baan hebben gevonden”, zegt Hans Hommel van het mobiliteitscentrum donderdag in het tv-programma Booming Brabant.

Over een paar maanden sluit het centrum zijn deuren. “Ik ga er vanuit dat tegen die tijd 80 procent van de 1200 medewerkers weer aan de slag is”, verwijst Hommel naar zijn destijds geformuleerde ambitie.

80 procent aan de slag
Het nieuws sloeg twee jaar geleden in als een bom in Bergen op Zoom en omstreken. De sigarettenfabrikant maakte bekend de productie van sigaretten naar een ander deel van de wereld te verplaatsen.

Bijna 1200 medewerkers stonden van de ene op de andere dag op straat. Veel medewerkers vonden inmiddels een baan via het mobiliteitscentrum of begonnen een eigen bedrijf.  

Stevige klus
Het mobiliteitcentrum sluit in augustus. Tot die tijd heeft Hommel dus nog een stevige klus te klaren om zijn ambitieuze doelstelling te halen. Bij de start sprak Hommel de ambitie uit dat acht van de tien medewerkers een nieuwe baan zou hebben.

Hommel: “Daar heb ik me stevig op verkeken. Zeker omdat de gemiddelde leeftijd van de ontslagen medewerkers 47 jaar was en het gemiddelde dienstverband 22 jaar bedroeg. Een grote groep onder de medewerkers had al lange tijd niet meer gesolliciteerd. Dat was best lastig. Maar ik ben ervan overtuigd de doelstelling alsnog te halen.”

Struikelblok
Hommel zag wel dat medewerkers die tijdens hun dienstverband trainingen of opleidingen hadden gevolgd, een betere kans maakten op de arbeidsmarkt. “Zij hebben waarschijnlijk wel 20 tot 30 procent van hun inkomen ingeleverd. De salarissen waren goed bij Philip Morris, maar weerhielden mensen er ook van om in zichzelf te investeren. Die groep komt moeilijk aan een nieuwe baan.”

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.