Vluchtelingen zoeken werk: Tilburg helpt mee

TILBURG - Tilburg gaat vluchtelingen helpen bij het vinden van een baan. Donderdag is er een proef gestart waarbij vluchtelingen een zeer uitgebreide kaart - een soort curriculum vitae - moeten invullen. En met die kaart moeten ze eerder gaan opvallen bij bedrijven die nog iemand zoeken.
Twintig vluchtelingen kregen donderdag op de Universiteit in Tilburg workshops Over hoe ze het beste een baan kunnen vinden in Nederland. Ze hebben veel te leren, want het gaat het wel wat anders dan in andere landen waar je als werknemer terughoudend moet zijn. In het Nederlandse bedrijfsleven mag je als werknemer juist een pro-actieve houding hebben en dat leren ze op de universiteit.  

Het zijn hoger opgeleide vluchtelingen die de workshops, die mogelijk werden gemaakt door Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk Brabant Centraal en de TiasNimbas Business School, volgen. In het land waar ze vandaan komen, hebben ze allemaal jarenlang een studie gevolgd. Bassel Khaled Kurdi woont nu acht maanden in Nederland. Hij komt uit Syrië en wil graag aan de slag. Hij wil in de accountancy werken. "Ik ga naar Randstad, maar ik krijg geen antwoord. Ik denk dat het komt doordat ik niet zo goed Nederlands spreek."

Bedrijven hebben interesse
Toch hebben bedrijven zeker wel interesse in de hoger opgeleide vluchtelingen. Medewerkers van Bruynzeel, CZ en de SNS-bank zijn bij de workshops aanwezig. Organisator Geert Jan Peters vindt het succesvol. "SNS Bank wees twee mensen aan die morgen bij ze kunnen beginnen", zegt hij glunderend.

De Universiteit van Tilburg wil de vluchtelingen een handje helpen en heeft een kaart ontwikkeld waarbij vluchtelingen aangeven waar ze écht goed in zijn. Waar hun talenten liggen. Deze kaart kunnen ze uitprinten en aan een mogelijke werkgever laten zien. Het is een zeer uitgebreide cv waar ook de talenten op staan.

Positief
Hoogleraar Ton Wilthagen: "De vluchtelingen zitten te popelen om iets te gaan doen. Iemand die bijvoorbeeld in de financiële wereld heeft gewerkt en heel goed kan organiseren, kan ook in de handel terecht en daar zijn organisatietalent inzetten. Die hoeft zich niet te beperken tot de financiën. Met de kaart kunnen ze veel beter uitleggen wat ze kunnen."

De proef met deze kaart loopt tot juni en als deze kaart in Tilburg aanslaat, gaan meer plaatsen in Nederland ermee werken. Bassel Khaled Kurdi kan er in ieder geval opzetten dat hij optimistisch is. "Ik ben een positief persoon. Mijn toekomst zal goed zijn", zegt hij lachend.