Veiligheidsmaatregelen bij provinciehuis tijdens informatieavond: ambtenaren moeten tijdig naar huis

15 april 2016 om 20:36
nl
De provincie en de politie nemen uitgebreide veiligheidsmaatregelen voor een informatieavond over asielzoekers, aanstaande maandag in het provinciehuis. Omdat via Twitter demonstraties zijn aangekondigd, moeten alle ambtenaren maandag hun werkplek voor zes uur verlaten.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Tegenstanders van de opvang van asielzoekers in Brabant richten hun pijlen nu op commissaris van de Koning Wim van de Donk. Ze doen dat bijvoorbeeld via het Twitter-account AZC_Alert DenBosch. Bij een foto van Van de Donk staat de tekst: 'Dankzij mij krijgt u nieuwe buren'. Tegenstanders worden uitgenodigd om maandagavond in Den Bosch te demonstreren.
VluchtelingenplanWim van de Donk gaat maandagavond zijn vluchtelingenplan aan de politiek uitleggen. In dat plan, dat hij twee weken geleden presenteerde, staat dat alle Brabantse gemeenten naar inwonertal asielzoekers moeten opvangen. Hij heeft Brabant verdeeld in elf clusters. De gemeenten in die clusters moeten gezamenlijk met ruim zevenduizend extra opvangplaatsen komen.
De PVV in Provinciale Staten is fel tegen deze aanpak en wilde Van de Donk in een vergadering van Provinciale Staten ter verantwoording roepen. Maar de meeste andere partijen vinden dat Van de Donk in directe opdracht van het Rijk handelt en dat het daarom niet aan de Brabantse politiek is om zich hierin te mengen.
Geen politieke discussieOok Van de Donk stelt dat hij als verlengstuk van het kabinet handelt, en dat het daarom aan de Tweede Kamer is om hier controle op uit te oefenen.  Hij wil Provinciale Staten wel bijpraten in een informatieve bijeenkomst. Dat gaat maandag gebeuren. Statenleden krijgen de ruimte voor inhoudelijke vragen, maar er is geen politiek discussie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.