Urenlang geen spoedoperaties bij Amphia Ziekenhuis door storing computernetwerk

BREDA - Het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout heeft vrijdagavond urenlang te kampen gehad met een storing in het computernetwerk. Hierdoor konden medisch specialisten de elektronische patiëntendossiers niet raadplegen. 'Spoedpatiënten' moesten naar omliggende ziekenhuizen.
Alle locaties van het Amphia Ziekenhuis werden rond halfnegen 's avonds door de storing getroffen. Hierdoor waren de elektronische patiëntendossiers niet meer te raadplegen. Als gevolg hiervan konden artsen geen informatie over bijvoorbeeld medicatie van patiënten opvragen.

Maatregelen getroffen
"We troffen meteen maatregelen en alarmeerden huisartsen- en verloskundigenpraktijken", vertelt woordvoerster Judith Jansen tegen Omroep Brabant. "Mensen die spoedeisende hulp nodig hadden, werden naar omliggende ziekenhuizen gebracht, zoals het Bravis en het TweeSteden Ziekenhuis."

Volgens Jansen was het vrijdagavond 'gelukkig' rustig op de afdeling voor spoedeisende hulp. Ook waren er geen operaties gepland. Hierdoor bleven volgens haar de gevolgen beperkt. "Rond elf uur 's avonds was het systeem weer in de lucht."

Grondig onderzoek
Het Amphia Ziekenhuis weet niet waardoor de storing plaatsvond. Het ziekenhuis is voor het epd-systeem afhankelijk van een externe leverancier. De standbydienst stond volgens Jansen binnen tien minuten klaar om het probleem op te lossen met de automatiseringsdienst van het ziekenhuis.

Hoewel de storing geen grote gevolgen had, noemt de woordvoerster 'iedere seconde te lang'. "Specialisten zijn vandaag begonnen met het onderzoek om te kijken waar het probleem zit. We weten nog niet wanneer het precies voorbij is. Het onderzoek moet grondig gebeuren."

Twee opties
Het Amphia zegt in het geval van een storing twee opties te hebben. Enerzijds kunnen patiënten die met spoed hulp nodig hebben naar omliggende ziekenhuizen, wat dus is gebeurd. "Verder kunnen we terugvallen op papieren dossiers." Mogelijk zijn die dossiers verouderd, al kon Jansen dat niet bevestigen.

Het Amphia Ziekenhuis werd in januari ook al getroffen door een storing in het computernetwerk, waardoor de dossiers niet inzichtelijk waren. Die storing duurde toen zeven uur. Alle geplande operaties en afspraken werden toen afgezegd. Spoedpatiënten werden naar omliggende ziekenhuizen gebracht.

Jansen weet nog niet of beide storingen met elkaar te maken hebben. "Daar doen we nu dus onderzoek naar."
Deel dit artikel: