Video

Helmondse jeugdleider amateurvoetbal erkent praktische problemen door veel Marokkaanse leden

16 april 2016 om 18:30
nl
"Er zijn heel wat clubs naar de klote gegaan, omdat ze bij een wijk liggen waar veel Marokkaanse gezinnen wonen." Forse uitspraken van Johan Derksen in het tv-programma Voetbal Inside deden deze week de nodige stof opwaaien. Reden voor de Helmondse jeugdtrainer Peter de Fockert om ook van zich te laten horen. Zijn club Helmondia zag de afgelopen jaren veel leden vertrekken. Volgens De Fockert komt dat deels doordat de club een groot aantal jongens met niet-Nederlandse roots in de gelederen heeft. En dat levert praktische problemen op.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

"Yes!" Peter de Fockert slaakt een vreugdekreet. Voor het eerst in dit seizoen komt 'zijn' jeugdelftal op een 1-0 voorsprong. De Fockert is deze zaterdag naast elftalbegeleider ook grensrechter. Hij is een Helmondia-man in hart en nieren. Zijn vader voetbalde bij de club, hijzelf hobbelde er als jong menneke al over de velden.
Niet dezelfde bindingHelmondia heeft een groot aantal leden met Marokkaanse roots, met name in de jeugdteams. De ouders van deze spelers hebben niet dezelfde binding met de club die mannen als De Fockert van oudsher wel hebben. En zijn veel minder vaak bereid om een elftal te trainen, te begeleiden of om voor vervoer naar uitwedstrijden te zorgen. "Ik heb dit jaar al drie wedstrijden moeten afgelasten of uitstellen omdat er niet genoeg ouders waren die wilden rijden. En dat kost ons elftallen. Dan gaan de 'Helmondse jongens' andere keuzes maken."
Komt nog bij dat de kantine van een club met veel leden die weinig binding met die club hebben, niet elk weekend stampvol zit. En juist van die inkomsten zijn amateurclubs deels afhankelijk.
'Cultuurverschillen nog aanwezig' Op het veld moedigen de jongens die De Fockert onder zijn vleugels heeft, elkaar aan. Regelmatig schallen er Arabische namen over het veld. "Ik heb nu zes jongens van Marokkaanse komaf, twee van Afrikaanse komaf en een stuk of vijf Nederlanders."
De Helmonder is een stuk genuanceerder in zijn uitspraken dan Johan Derksen eerder deze week. Die stelde onder meer dat Nederlandse jongens naar andere clubs gaan omdat ze 'niet willen met negen Marokkaanse jongens die niet in hun blote kont durven douchen en dat soort cultuurverschillen'. De Fockert: "Met zo'n uitspraak heb je alle aandacht en zo is Johan Derksen. Maar cultuurverschillen zijn wel nog steeds aanwezig."
Gevraagd naar een praktijkvoorbeeld, stelt De Fockert: "Vandaag staan er twee jongens reserve omdat ze te laat waren. Maar er waren er eigenlijk zes te laat. En die waren niet van Nederlandse komaf. Als je zegt dat je het aantal Marokkanen in een elftal omlaag wil hebben, dan wordt er gezegd dat je dicrimineert. Maar je beschermt er je hele club mee. Ook de Marokkaanse jongens. In een divers elftal leren jongens van elkaar." Maar alles in verhouding dus.
Reactie bestuur HelmondiaJeugdleider De Fockert doet zijn verhaal op persoonlijke titel. Het bestuur van Helmondia laat in een reactie weten: "De verschillende culturen, de taalbarrière en het gebrek aan binding met de vereniging van oudsher, zorgen ervoor dat er inderdaad te weinig binding met de club is." En dat zorgt voor te weinig vrijwilligers, onderstreept het bestuur.
"Het laatste wat Helmondia wil, is zich schuldig maken aan het weigeren van leden op basis van afkomst, ras of geloof. Culturen blijken in de praktijk wel nogal te verschillen, wat problemen met zich meebrengt." Het bestuur besluit: "Helmondia heeft als beleid dat de basisregels door iedereen gevolgd worden. we hopen dat mensen zich aangesproken voelen om daarin naar het positieve te veranderen. ongeacht hun afkomst."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.