Ontknoping eredivisie: wordt PSV of Ajax kampioen bij een gelijke stand?

EINDHOVEN - Ajax en PSV hebben na 31 wedstrijden 75 punten weten te vergaren. Ajax staat nu eerste vanwege het betere doelsaldo. Met nog drie speelronden te gaan in de weg naar de finish ongekend spannend. Maar wat zijn de mogelijke scenario’s?
1. Punten
Het totaal aantal behaalde punten is doorslaggevend. Ajax en PSV hebben nu dus 75 punten en kunnen in de resterende 3 wedstrijden nog 9 punten behalen.

2. Doelsaldo
Als beide clubs gelijk eindigen qua punten, geeft het doelsaldo de doorslag. Momenteel is dat in het voordeel van Ajax: +54 (74-20) versus +48 (77-29).

3. Aantal gescoorde doelpunten
De eerstvolgende factor van belang is het aantal gescoorde doelpunten. Dat is met 77 versus 74 in het voordeel van PSV, dat dit weekeinde op dat gebied goede zaken deed tegen Roda JC Kerkrade (0-3 winst).

4. Onderling resultaat
Als ook het doelsaldo gelijk is dan geldt het onderling resultaat. Dat is in het voordeel van Ajax. De laatste factor, een beslissingswedstrijd, is niet aan de orde.


PSV speelt dinsdag thuis tegen Vitesse en daarna nog tegen SC Cambuur (thuis) en PEC Zwolle (uit). Ajax gaat woensdag naar sc Heerenveen en speelt vervolgens nog tegen FC Twente (thuis) en De Graafschap (uit). De laatste speeldag van dit seizoen is op 8 mei.

PSV:
19 april - Vitesse (thuis)
1 mei - SC Cambuur (thuis)
8 mei - PEC Zwolle (uit)

Ajax:
20 april - sc Heerenveen (uit)
1 mei - FC Twente (thuis)
8 mei - De Graafschap (uit)
Meer over dit onderwerp:
voetbal psv ajax eredivisie doelsaldo kampioenschap