Dorp in touw voor familie overleden meisje (13) om uitvaart te kunnen betalen

DIESSEN - Inwoners van Diessen komen massaal in actie om de familie van de overleden Susane Gill (13) te steunen. Het Pakistaanse meisje overleed aan een bloedziekte, maar haar familie kan de kosten van de uitvaart niet dragen. Daarom zijn ze in het dorp een actie gestart. Het beoogde bedrag was duizend euro en dat is inmiddels ruim gehaald: de teller stond woensdag op meer dan 2100 euro.
Ook op de Willibrordusschool, waar Susane in groep 7 zat, is de klap hard aangekomen, zegt directeur Nico Kools. Er is een gedenkhoek ingericht voor het meisje waar schoolgenootjes een laatste groet achter kunnen laten.


Hartverwarmend
De school is niet direct betrokken bij de inzamelingsactie, maar Kools noemt het hartverwarmend hoe het hele dorp in actie is gekomen. "In deze tijd waarin ramen bij vluchtelingen ingegooid worden, vind ik het geweldig om te zien hoe het hele dorp rond dit gezin gaat staan."

De crowdfundingsactie is opgezet door Pleun van Gestel. "Ik ken de familie eigenlijk niet persoonlijk, maar ik zag hoe iedereen spontaan begon te helpen en ik wilde ook iets doen." Dat de actie zo aansloeg heeft haar ook verrast. "We gaan de actie stopzetten, want het bedrag is zo ruim gehaald. Het is een heel bescheiden familie en we willen ze nu rust gunnen om goed afscheid te nemen."

Burgemeester
Ook de gemeente heeft haar hulp aangeboden. Woensdag heeft de burgemeester overleg met de initiatiefnemers om te zien wat ze voor de familie kunnen betekenen.

Ook bij de basisschool willen ze nu vooral rust voor de kinderen en de familie Gill. "We willen voorkomen dat dit een grote mediahype wordt. De familie vindt het natuurlijk ook moeilijk dat ze financieel krap zitten."

Donderdag wordt Susane begraven.