Een goed gesprek in plaats van handboeien: wijk-GGD'er helpt verwarde mensen in Vught

VUGHT - 'Geen pepperspray, maar zorg.' Zo kondigde de gemeente Vught vorig jaar een pilot af met wijk-GGD'ers die verwarde mensen moeten helpen in plaats van hen om de haverklap in de cel te moeten gooien. Eén jaar en 62.000 euro verder lijkt die pilot succesvol te zijn. Wijkagent Marcel de Rouw: "Ze nemen ons enorm veel werk uit handen."

Het aantal incidenten met verwarde personen stijgt al jaren. Was het aantal meldingen door heel Brabant in 2014 nog 6456, in 2015 was dat al 7527. In Vught verdubbelde het aantal meldingen sinds 2012. Daar schrokken ze van in de zorggemeente. Dus werd er vorig jaar een pilot in het leven geroepen waarbij gespecialiseerde GGD’ers in actie komen om mensen te helpen.

Die wijk-GGD’ers fungeren deels als spin in het web, deels voorzien ze in acute hulp of zorg. Ze kennen de doelgroep en houden daar contact mee.  

“Er is niet een vaste werkwijze", vertelt wijk-GGD’er Esther Pullen. "Iedereen heeft z’n eigen situatie en andere problemen en iedereen heeft dus ook een persoonlijke oplossing en benadering nodig. We moeten heel snel schakelen en nadenken”, vertelt Pullen gepassioneerd. Zij houdt contact met iedereen die nodig is. “Soms heb ik contact met een huisarts, soms met de politie, familieleden of de gemeente.”

Zo’n wijk-GGD’er levert ook een lastenverlichting op voor de politie. Wijkagent Marcel de Rouw legt uit dat ze vóór de pilot zagen dat het aantal meldingen van incidenten explosief steeg. “In alle gevallen moeten we gaan kijken. Vaak zijn we vervolgens ook nog eens een halve dag bezig met zo’n incident en dat is allemaal tijd die we niet aan andere zaken kunnen besteden”, zei hij in 2015 tegen Omroep Brabant.

“Soms is zo’n persoon zodanig in de war dat hij of zij een gevaar op kan leveren voor zichzelf of de omgeving”, legde De Rouw uit. En dan moest iemand soms meegenomen worden naar het politiebureau. Nu kan er veel beter zorg op maat worden geleverd."

Of de pilot in Vught een vervolg krijgt, is nog afhankelijk van geld: het kost zo’n 95.000 euro per jaar. Dat bedrag moet door de gemeente, de provincie en de GGD bij elkaar worden gebracht.

Daarnaast werkt Vught aan een blauwdruk voor andere geïnteresseerden. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er nog geen concrete plannen, maar wordt de pilot door andere gemeenten en ‘landelijk’ wel met interesse gevolgd. Wethouder Saskia Heijboer, verantwoordelijk voor zorg, hoopt in ieder geval door te kunnen gaan. “Het is zo’n mooi initiatief dat we hier hebben ontwikkeld als kleine gemeente.”

Meer over dit onderwerp:
vught ggd verwarde mensen
Deel dit artikel: