Justitie vervolgt Lucas van Delft niet, omstreden 'crimefighter' krijgt wel straf

BREDA - De geschorste officier van justitie Lucas van Delft, die zijn doodsbedreiging verzon, wordt niet vervolgd. Wel krijgt hij op een andere manier straf, zo bevestigt zijn advocaat Taco van der Dussen zaterdag bij Omroep Brabant.

Volgens Van der Dussen heeft de top van het Openbaar Ministerie besloten dat Van Delft niet vervolgd hoeft te worden. Justitie seponeert de zaak op gronden van 'billijkheid en doelmatigheid'.

De advocaat zegt tegen Omroep Brabant dat Justitie de crimefighter niet wil vervolgen, omdat Van Delft volgens hem op een andere manier wordt gestraft. "Dat kan een overplaatsing, degradatie, tijdelijke of definitieve loonsverlaging zijn. Daarover zijn we nog met elkaar in gesprek", zo zegt hij.

ZIE OOK: Justitie neemt lopende zaken onder de loep na 'fout' officier van justitie Lucas van Delft

Anoniem melding
Lucas van Delft deed vorig jaar onder valse naam melding bij de politie dat criminelen hem om het leven wilde brengen. Hij deed die aangifte, omdat hij gebukt zou gaan onder werkstress. Naar eigen zeggen werd hij herhaaldelijk met de dood bedreigd.

Toen hij na een bomaanslag iemand in stukken zag liggen in Breda, gaf hij het op. Toen nam Van Delft, vader in een gezin met twee kinderen en sinds 1998 werkzaam bij het OM, de stap om melding te maken bij de politie.

Onder valse naam
Van Delft werd betrapt op het in scène zetten van de bedreiging. Hij stond op bewakingsbeelden van de Media Markt waarop te zien was dat hij aan de kassa een prepaid-telefoonkaart aanschafte. Met die kaart deed hij de melding met de valse naam.

Volgens Van der Dussen toont het besluit van Justitie aan dat ze 'een stukje begrip heeft voor de omstandigheden waarin mijn cliënt zich bevond', zei de advocaat tegen Omroep Brabant.

ZIE OOK: Bewakingsvideo in Media Markt nekt omstreden officier van justitie Lucas van Delft

Niet de minste
Van Delft was niet de minste officier van onze provincie. Tenminste acht jaar lang was hij belast met de bestrijding van de zware georganiseerde misdaad in Brabant. Zoals de moord op Rudi Schouten in Breda. Maar ook de koelbloedige grensmoordzaak en een mishandeling door een Satudarah-lid.

ZIE OOK: ‘Crimefighter Lucas van Delft moest onderduiken na vermeende bedreigingen uit Tilburgse onderwereld'
Deel dit artikel: