Nep aangiftes tegen Wilders? Raadslid Rudy Reker bij gemeente Eindhoven aan verkeerde adres

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven weet niet of Eindhovenaren nep aangifte hebben gedaan tegen PVV-voorman Geert Wilders. Volgens Wilders wisten veel mensen die aangifte tegen hem deden wegens discriminatie niet wat ze deden omdat ze de Nederlandse taal niet machtig zijn. Volgens Wilders zijn dat dus nep aangiftes. Het Eindhovense raadslid Rudy Reker wil weten of er ook Eindhovense analfabeten getekend hebben terwijl ze onwetend waren. Volgens de gemeente is er maar één die mag oordelen of een aangifte al die niet nep is: de rechter.
De media hebben bol gestaan over de kwestie. Veel Nederlanders hebben aangifte tegen Wilders gedaan nadat hij op een verkiezingsavond de feestgangers 'minder, minder, minder' liet scanderen op de vraag of ze meer of minder Marokkanen wilden.

Discriminatie
Dat leidde tot een groot aantal aangiften wegens discriminatie en Wilders wordt daarvoor vervolgd. Later schreef de krant van wakker Nederland, De Telegraaf, dat een groot deel van de mensen die de aanklacht tekenden geen idee hadden wat ze deden.

Hét voorbeeld dat steeds wordt aangehaald is dat van een bejaarde gastarbeider die geen Nederlands spreekt.

Analfabete allochtone ouderen
Of zoals het Eindhovense raadslid Rudy Reker -het laatste icoon van de Lijst Pim Fortuyn- het omschrijft: "De aangiftes werden gedaan door voor een belangrijk deel onwetende, niet-Nederlands sprekende en soms zelfs analfabete oudere allochtonen. Ze hadden geen idee of een verkeerd idee waarvoor ze tekenden."

LEES OOK: Tilburgse Amin (11) verdrietig na Wilders-opmerking: 'Klasgenootjes riepen minder, minder, minder'

Hij wilde via raadsvragen wel eens weten of er in Eindhoven van die onwetenden zijn geweest die een krabbel hebben gezet terwijl ze van toeten noch blazen wisten. "Kan het college aangeven of er ook in Eindhoven nep aangiftes tegen de heer Wilders zijn gedaan doordat aangevers vaak geen idee hadden wat zij ondertekenden?", wil Reker weten.

De gemeente weet het niet. Die gaat daar ook helemaal niet over. In het stadhuis weten ze wel dat er Eindhovenaren zijn die aangifte hebben gedaan. Maar of dat nep aangiftes zijn maakt de rechter uit en niet de gemeente.

Reker was dus aan het verkeerde adres, maar schijnbaar was hij daarvan onwetend.