Geen nationaal verbod op kernwapens, ze blijven liggen op vliegbasis Volkel

VOLKEL - Het is het slechtst bewaarde staatsgeheim. Want officieel hebben we ze niet. Maar we weten allemaal wel dat ze er wél liggen. 22 kernwapens van de Amerikanen, liggen in zwaarbeveiligde bunkers op vliegbasis Volkel. Donderdag was er in de Tweede Kamer een debat over een nationaal verbod op kernwapens. Naar aanleiding van een burgerinitiatief. Vredesorganisatie PAX haalde meer dan 45.000 handtekeningen op om het onderwerp op de agenda te krijgen. PAX wil af van die kernwapens.
Het werd een ingewikkeld debat. "We hebben namelijk geen kernwapens", bleef minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken volhouden. Dat is waar, ze zijn namelijk van de Amerikanen. Toch weet iedereen dat ze op vliegbasis Volkel liggen en wil Koenders er nog steeds niet over praten. Dat is namelijk afgesproken met de Amerikanen

Onderhoud
Dat maakte de discussie er niet makkelijker op. Binnenkort zijn de 22 bommen toe aan onderhoud. Amerika komt ze dan halen. Het idee van verschillende partijen in de Kamer om ze dan gewoon 'niet meer terug te willen', werd door Koenders weggewuifd.

Dat is volgens de minister namelijk helemaal geen oplossing voor een wereldprobleem. Als we allemaal een wereld nastreven zonder kernwapens, dan moeten we volgens de minister vooral blijven praten.

Gevaar
Op de vragen van PvdA, D66 en CU of het verplaatsen van de kernwapens voor het onderhoud geen gevaar op zou leveren voor de volksgezondheid, met name voor omwonenden van Volkel, hield de minister wéér vol, dat het helemaal niet bekend zou zijn of de wapens in Volkel zouden liggen. En daar deed-ie natuurlijk ook geen uitspraken over.

Uiteindelijk bleek er geen meerderheid voor de initiatiefwet van Pax voor een nationaal verbod op kernwapens. Dat verbod zou in strijd zijn met de beginselen van de NAVO. En nu de Russische dreiging toeneemt is eenzijdig afstand doen van de kernwapens niet de meest handige stap, zeggen partijen.
De ontwapening moet toch echt van twee kanten komen.