Moeder gedode Juliette Bouhof (17) is het beu en stuurt brandbrief naar OM: 'De zaak is verprutst'

2 mei 2016 om 13:00
nl
Het Openbaar Ministerie neemt de moeder van de gedode Juliette Bouhof (17) niet serieus en springt niet goed om met haar slachtofferrechten. Dat stelt haar advocaat Peter Schouten, die namens de nabestaanden een brandbrief heeft gestuurd naar de advocaat-generaal.
Profielfoto van Pepijn Nagtzaam, Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Pepijn Nagtzaam, Sebastiaan Quekel

“Zeker als slachtoffers mondig en hoogopgeleid zijn, zoals hier het geval is, gaat het OM heel krampachtig om met hun rechten. Dan wordt er al snel gedacht: waar bemoeit u zich mee”, zegt de raadsman zondag tegen Omroep Brabant.
Vriendin geweigerdDie uitspraken doet Schouten omdat justitie weigert om een vriendin van de moeder van Juliette toe te laten bij het slachtoffergesprek. Dat is een gesprek dat justitie voert met de slachtoffers in een rechtszaak, om toe te lichten hoe de zaak zal verlopen. De gesprekken vinden plaats in zaken waarbij mensen ‘zwaar getroffen’ zijn. Dan moet je denken aan ‘slachtoffers en nabestaanden van misdrijven die de rechtsorde ernstig schokken’.
Dat is hier het geval. De 17-jarige Juliette Bouhof werd in oktober 2014 dood gevonden in het centrum van Eindhoven. Haar ex-vriend Koen B. werd door de rechter veroordeeld tot negen jaar cel wegens doodslag. Hij werd vrijgesproken voor moord. Zowel Koen B. als justitie zijn in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. B. wil in hoger beroep veroordeeld worden voor ‘mishandeling met de dood tot gevolg’. Justitie wil dat zijn onvoorwaardelijke celstraf hoger wordt.
ZIE OOK: Moeder vermoorde Juliette Bouhof: 'Ik geloof nog in het goede'
'Onderzoek schiet tekort'De zaak gaat verder in juni verder. In de aanloop daarnaartoe zou de moeder van Juliette Bouhof een slachtoffergesprek hebben met justitie. Zij wil daarbij graag een vriendin meenemen die deskundige is op het gebied van forensische psychologie. De moeder van Juliette is dat zelf ook. Volgens Schouten kan die vriendin helpen bij de verwerking van het leed en bij een aantal belangrijke vragen waar de moeder van Juliette, Janneke van der Staaij, mee blijft zitten.
Van der Staaij meent dat de rapporteurs te weinig kennis hebben van het type geweld waar het in de zaak Bouhof om gaat. Omdat Van der Staaij zelf psycholoog en psychotherapeute is, kan zij de zwaktes van de rapportages maar niet loslaten, stelt Schouten. Ze vindt dan ook dat het onderzoek ernstig tekort schiet.
ZIE OOK: Moeder Juliette Bouhof spreekt jaar later: 'Duizenden mensen gingen je voorbij, daar lag je, dood'
'Krampachtige reactie'Volgens Schouten moet Van der Staaij in het slachtoffergesprek de ruimte krijgen om haar gedachten over haar kant van de zaak kwijt te kunnen. Justitie wil alleen de vriendin van de moeder niet toelaten. Als de moeder de vriendin niet mee mag nemen, hoeft voor haar het gesprek voorlopig niet door te gaan, aldus Schouten. Hij vindt dat justitie de slachtofferrechten niet goed begrijpt en krampachtig reageert op het verzoek. “Dat komt vooral omdat justitie helemaal niet gewend is om op de vingers te worden gekeken.”
De advocaat stelt dat zijn cliënte ‘niets hoeft te verwachten van het OM als het gaat om het geven van haar visie en het uitoefenen van haar slachtofferrechten’. Volgens Schouten heeft justitie een eigen belang in het negeren van zijn cliënte. Daarmee refereert hij aan de eerste aanleg van de zaak, waarin het OM heeft geëist dat Koen B. vrijgesproken werd voor moord.
ZIE OOK: Koen B. wil in hoger beroep veroordeeld worden voor 'mishandeling met de dood tot gevolg'
'Op klunzige wijze verprutst'Volgens Janneke van der Staaij heeft het OM de zaak ‘op klunzige wijze verprutst’ en is het onderzoek ‘niet professioneel en onvoldoende’ gestuurd, met name als het gaat om het gedragskundig onderzoek naar de verdachte.
Het Openbaar Ministerie was zondag niet in de gelegenheid te reageren op de brandbrief van de familie Bouhof. Waarschijnlijk volgt er maandag een reactie.[YouTube:https://youtu.be/fyfrR-ffR4Y][YouTube:https://youtu.be/MrvjCDZ_S_0][YouTube:https://youtu.be/QQp47GPTW7o]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.