Philips was de redding voor Philips-meisjes

EINDHOVEN - Elektronicaconcern Philips had een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Het Eindhovense bedrijf was namelijk de redding voor Philips-meisjes, zoals vrouwen die in het concentratiekamp Vught gedwongen werden te werken voor Philips werden genoemd. Een van die Philips-meisjes was Gerda Nothmann. Er is twee jaar gewerkt aan een boek over haar door schrijfster Sanne van Heijst uit Den Bosch.
"Philips behandelde de vrouwen goed", vertelt Van Heijst. Zo hebben de gevangen vrouwen dat ook ervaren.

Naar Nederland gestuurd
Gerda Nothmann uit Berlijn werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog een tijd voor het Eindhovens bedrijf. Ze was door haar Joodse ouders op 12-jarige leeftijd naar Nederland gestuurd, omdat zij het in Duitsland te gevaarlijk vonden. Gerda zag haar ouders nooit meer terug.

In Nederland werd ze opgevangen door het Tilburgs pleeggezin Deen. Maar haar pleegouders overkwam hetzelfde als haar ouders; ze werden naar kamp Vught vervoerd en vergast. Gerda maakte toen in kamp Vught radiobuizen voor Philips.

Fijngevoelige vingers
Het concern wierf Joodse meisjes met de smoes dat zij fijngevoelige vingers zouden hebben voor mechanisch werk. Het bleek voor haar en vele anderen de redding te zijn geweest. Over het leven van Gerda Nothmann, die in 1990 overleed, is nu dus een boek verschenen.